Zašto su organizmu potrebni minerali?

Da li mislite da imate dovoljno minerala?

Šta znate o prirodnim sastojcima neophodnim za održavanje vitalnih funkcija tela?

Hajde da prvo vidimo kako su minerali podeljeni:

makronutrijenti – dnevna potreba za njima je iznad 200 mg (hlor, fosfor, kalcijum, magnezijum, silicijum, kalijum, natrijum);

elementi u tragovima – dnevna potreba je do 200 mg (aluminijum, bor, jod, nikl, selen, molibden, cink, brom, gvožđe, fluor).

Višak minerala neće doneti ništa dobro, ali su neophodni za zdravlje, blagostanje i zdrav metabolizam. Uravnotežena ishrana bogata integralnim žitaricama, povrćem, voćem, zdravim mastima, kao i dodacima ishrani pomoći će u sprečavanju ovih nedostataka.

Zdravlje ljudi zavisi od redovnosti i količine njihovog unosa, jer minerali:

 • formiraju koštano tkivo, zube, gleđ,
 • učestvuju u sintezi lipida, ugljenih hidrata, proteina, procesima rasta, proizvodnji energije,
 • aktiviraju enzimske sisteme,
 • osiguravaju provodljivost nerava,
 • kontrolišu ritam kontrakcija mišića i srca, i
 • regulišu ravnotežu vode i elektrolita, ćelijsko disanje i acido-baznu ravnotežu.

Nedostatak minerala u telu, kao češća pojava ili višak kao ređa, negativno utiče na blagostanje, imunitet i performanse organizma. Pre svega, to utiče na mozak, kardiovaskularni, nervni, digestivni, mišićno-skeletni sistem i organe vida.

Pitate se zašto je danas potreba za mineralima i vitaminima veća nego pre 60 i više godina? Ili, kao mnogi,  mislite da Vama nije potrebna dodatna suplementacija?

To se lako objašnjava činjenicom da se u današnjoj hrani, pre svega u voću i povrću, nalazi 5 do 7 puta manje hranljivih materija, vitamina, minerala, elemenata u tragovima! Šta se to dogodilo?

Razloga ima više:

 • intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom zemlja se ispostila i ne obnavlja se na pravi način,
 • primena herbicida, pesticida, fungicida, a naročita glifosata, zagađuje zemljište na kojem se uzgajaju kulture,
 • primena hibridnih i GMO sorti ne sadrži dovoljne koncentracije korisnih materija, i još mnogo toga.

Istraživanja u SAD su utvrdila da količina nitritivnih supstanci, koja se početkom 20. veka nalazila u 1 kg kupusa, početkom 21. veka nalazi u 5 kg kupusa! Pogledajmo, na primer, jagode. Jagode su hrana bogata vitaminom C. Između 1985. i 2002. godine, sadržaj vitamina C u jagodama smanjio se za 87%. To su istraživanjima zaključili nemački naučnici i preporučuju barem 5 obroka dnevno sa svežim namirnicama. Ali, ko od nas ima 5 obroka dnevno sa svežim namirnicama?

Da bismo, bez suplementacije, obezbedili potrebne količine nutrijenata morali bismo pojesti veliku količinu hrane, što nije moguće iz više razloga: vremenski bi dugo trajalo, imalo bi neželjene efekte na varenje i povećanje telesne težine jer bi bilo pratećih materija koje nam nisu neophodne. To nam govori, da ako želimo svom organizmu da obezbedimo neophodne vitamine i minerale, moramo koristiti suplemente. Ali se i tu postavlja pitanje, kako u moru proizvoda i proizvođača napraviti pravi izbor?

Opšte je pravilo da treba izbegavati:

 • sintetičke proizvode
 • monoproizvode (osim pojedinih)
 • šumeće varijante

Osnovni razlog za to je njihova niska usvojivost, tako da se stvara iluzija kako smo nešto postigli, a rezultat je u stvari slab, što se za troškove ne bi moglo reći.

Zato treba težiti proizvodima koji sadrže maksimalno prirodne komponente, organske minerale, bez prostih šećera i zasićenih masnoća.

U tom svetlu mogu se koristiti proizvodi kompanije Siberian Wellness, i to:

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com