Aditiv za hranu titanijum dioksid i njegova veza sa rakom debelog creva

Možda ste upoznati sa reklamnom frazom „belji i svetliji“. Koristi se za prodaju raznih proizvoda, od deterdženta za veš do paste za zube i izbeljivača zuba.

Sastojak koji se koristi za postizanje tog efekta naziva se titanijum dioksid, a koristi se i u nekim namirnicama, kao što su sveži sir i glazura za kolače kako bi izgledali belji i vizuelno privlačnije. Međutim, ono što nije toliko privlačno za titanijum dioksid su nalazi nedavnih istraživanja koja povezuju njegovu upotrebu sa rakom debelog creva.

 

Šta je titanijum dioksid?

Titanijum dioksid je prah koji se koristi kao beli pigment koji ima sposobnost da pojača i posvetli belu neprozirnost jer dobro raspršuje svetlost. Proizvođači hrane, sredstava za ličnu negu i kozmetike vole da ga koriste da pojačaju i bolje definišu boje u svojim proizvodima.

Titanijum dioksid za hranu (E171) je uobičajeni aditiv za hranu koji sadrži nanočestice. Nanočestice ne možete videti bez mikroskopa, jer su veličine od jednog do 100 nanometara. Poređenja radi, prosečan komad papira je debeo 100.000 nanometara. Izuzetno mala veličina nanočestica u titanijum dioksidu olakšava im da oštete vaše ćelije.

Kada se titanijum dioksid koristi kao pigment u kremama za sunčanje, bojama, šminki i plastici, naziva se beli titanijum, pigment beli 6 ili CI77891. Titanijum dioksid za hranu se koristi u pecivu, glazurama, namazima za sendviče, pastama za zube, belim sosovima, kremu za kafu, čokoladama, mleku, bombonama, nekim mlečnim proizvodima, prelivima za salatu i žvakaćim gumama. Takođe se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja u instant mešavinama hrane i pića, i kao ekscipijent u vitaminskim suplementima i lekovima.

 

Titanijum dioksid i rak debelog creva: istraživanje

U nedavnoj studiji koja se pojavila u Toxicology, grupa naučnika je odlučila da utvrdi kako ćelije raka debelog creva reaguju na izlaganje titanijum dioksidu (E171). Ranija istraživanja na miševima su pokazala da uvođenje titanijum dioksida u rak debelog creva na modelima miša pogoršava formiranje tumora debelog creva. Za ovu studiju naučnici su želeli ne samo da koriste ljudski model [ćelijska linija raka debelog creva], već i da vide da li se toksični efekti nastavljaju po uklanjanju izlaganja titanijum dioksidu.

Otkrili su da se toksični efekti titanijum dioksida nastavljaju čak i pošto ljudske ćelije više nisu bile izložene aditivu. Ćelije su pokazale oštećenje DNK i druge štetne promene, čak 48 sati pošto je E171 uklonjen iz ćelija debelog creva.

Izloženost titanijum dioksidu može doći i iz drugih izvora. Velike količine ovih čestica se nalaze u vodosnabdevanju, neka istraživanja pokazuju da se toksin akumulira i u morskim plodovima.

 

Titanijum dioksid: zabraniti ili ne?

Francuska je zabranila upotrebu E171 u hrani 2020. godine, a Evropska agencija za bezbednost hrane proglasila je aditiv za hranu nebezbednim 2021. Upotreba titanijum dioksida se nastavlja u Sjedinjenim Državama, međutim, kao i u Kanadi i Velikoj Britaniji. U 2022. godini, Udruženje proizvođača titanijum dioksida objavilo je da su Health Canada i britanska Agencija za standarde hrane zaključili da titanijum dioksid ne predstavlja nikakve zdravstvene probleme kada se koristi kao aditiv za hranu.

U Sjedinjenim Državama, pokrenuta je grupna tužba protiv korporacije Mars u julu 2022. zbog upotrebe titanijum dioksida u Skittles-u [bombone]. Kompanija se obavezala da će eliminisati aditiv u roku od pet godina 2016. godine, ali to nije učinila. Pojedinac koji je tužio Mars Corporation, Dženil Tejms, primetio je da su neki drugi proizvođači slatkiša uklonili toksin iz svojih proizvoda. Od oktobra 2022. titanijum dioksid se i dalje nalazi u Skittles-u, a američka administracija za hranu i lekove tvrdi da je aditiv bezbedan za ljudsku ishranu. Tejms je povukao tužbu u novembru 2022. bez predsude, što znači da može ponovo da tuži.

 

Suština

Nedavna istraživanja pokazuju da titanijum dioksid u hrani i proizvodima za ličnu negu može predstavljati rizik od raka debelog creva kod ljudi. Titanijum dioksid je još jedan aditiv za hranu, između mnogih drugih, kojeg potrošači moraju biti svesni i izbegavati ga kad god je to moguće.

 

Izvori i reference

  • Grasso A et al. Hemijska karakterizacija i kvantifikacija nanočestica titanijum dioksida (TiO2-NP) u morskim plodovima pomoću ICP-MS sa jednom česticom: procena izloženosti ishrani. Međunarodni časopis za istraživanje životne sredine i javno zdravlje 2020, 20. decembar; 17(24):9547.
  • Health Canada se pridružuje Agenciji za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva u zaključku da je titanijum dioksid u hrani bezbedan. Udruženje proizvođača titanijum dioksida.
  • Grasso A et al. Hemijska karakterizacija i kvantifikacija nanočestica titanijum dioksida (TiO2-NP) u morskim plodovima pomoću ICP-MS sa jednom česticom: procena izloženosti ishrani. Međunarodni časopis za istraživanje životne sredine i javno zdravlje 2020, 20. decembar; 17(24):9547.
  • Rodriguez-Ibarra C et al. Akumulacija titanijum-dioksida koji se koristi za hranu dovodi do ćelijskih promena u ćelijama debelog creva nakon uklanjanja u roku od 24 sata. izloženost. Toksikologija 2022. avgust; 478.
  • Sherrell Z. Tužba Skittles: Zašto titanijum dioksid nije zabranjen u SAD. Zdravstvene vesti 2022, 6. oktobar.
  • Titanijum dioksid: E171 se više ne smatra bezbednim kada se koristi kao aditiv za hranu. Redakcija Evropske agencije za bezbednost hrane. 6. maj 2021.
  • Šta su nanočestice? TVI Global.

 

Autor: Lisa Roth Collins

Preuzeto i prevedeno sa: https://www.theepochtimes.com/health/food-additive-titanium-dioxide-and-its-link-to-colon-cancer_5054665.html?utm_source=brightnoe&src_src=brightnoe&utm_campaign=bright-2023-02-15&src_cmp=bright-2023-02-15&utm_medium=email&est=n1nQvAlh3pTqFt5ItpU2vsUFkyrAPiXpLhIVt1b84b1mPBww3OtSoVr%2FDwcZmdvkIRmtv%2FWkvM4%3D

 

Za podršku organizmu u izlučivanju teških metala u nano obliku i obnavljanju organizma, možete pogledati sledeće sasvim prirodne, veganske, non-GMO prozvode visoke bioraspoloživosti:

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije o ovim, ali i o drugim proizvodima:

📞 +381 60 4530454

 sasvimprirodno.net@gmail.com