Studija: Ova 3 suplementa poboljšavaju zdravlje vašeg srca

  • Analiza 884 randomizovana kontrolisana ispitivanja uključujući 27 mikronutrijenata i 883.627 učesnika pokazala je da folna kiselina, koenzim Q10 i omega-3 masne kiseline mogu da smanje smrtnost od srčanih bolesti, srčanog udara i koronarne bolesti
  • Omega-3, folna kiselina i CoQ10 pomažu u održavanju i više od vašeg srca, uključujući smanjenje rizika od demencije, kognitivnog opadanja vezanog za starenje i velikog depresivnog poremećaja, promovišući sintezu DNK i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, snižavanje krvnog pritiska i usporavanje smanjenja mozga, da spomenemo samo neke
  • Iako je studija ohrabrujuća, možete učiniti više da zaštitite zdravlje srca, uključujući adekvatan san, odgovarajuće vežbe, korišćenje saune i vežbe disanja, brigu o desnima i izbegavanje izbora načina života koji oštećuju zdravlje srca.

Rad iz decembra 2022.[1] analizirao je 884 klinička ispitivanja i 27 mikronutrijenata kako bi se utvrdili hranljivi sastojci koji imaju najveći uticaj na zdravlje srca. Fokus na bolesti srca je važan jer je i dalje vodeći uzrok smrti u SAD.[2].

Kardiovaskularna bolest je pojam koji obuhvata nekoliko vrsta stanja, od kojih su mnoga povezana sa aterosklerozom. U ovom stanju, dolazi do nakupljanja plaka duž zidova arterije što otežava protok krvi i kiseonika do mišića. Bolesti srca doprinose nekim od drugih vodećih uzroka smrti, uključujući moždani udar, dijabetes i bolest bubrega.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji,[3] 4 od svakih 5 kardiovaskularnih smrti su posledica srčanog i moždanog udara, a otprilike jedna trećina njih se javlja kod ljudi mlađih od 70 godina. U SAD[4] jedna osoba umre svake 33 sekunde od kardiovaskularnih bolesti, neko doživi srčani udar svakih 40 sekundi i otprilike 1 od svakih 5 srčanih udara je tih. To znači da se dogodio srčani udar, šteta je učinjena, ali osoba nije svesna događaja.

Prema Nacionalnom centru za prevenciju hroničnih bolesti i promociju zdravlja,[5] 90% godišnjeg računa za zdravstvenu zaštitu u ukupnom iznosu od 4,1 bilion dolara posvećeno je brizi o ljudima sa hroničnim i mentalnim zdravstvenim problemima. Od toga, jedna trećina svih smrtnih slučajeva je od srčanih bolesti i moždanog udara, što ima ekonomski teret od 216 milijardi dolara svake godine i 147 milijardi dolara izgubljene produktivnosti.

Kardiovaskularna bolest je multifaktorsko zdravstveno stanje koje se mora tretirati različitim strategijama. Ovaj sistematski pregled literature[6] pomogao je da se identifikuju tri suplementa ishrani koji su imali najveći, ali ne i jedini uticaj, na kardiovaskularne bolesti i moždani udar.

 

Podaci pokazuju 3 dodatka za jačanje zdravlja srca

Studija[7] je objavljena u časopisu Američkog koledža za kardiologiju sa ciljem da se pruži ažurni dijagram zasnovan na dokazima o uticaju koji mikronutrijenti imaju na ishode kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su analizirali 884 randomizovana kontrolisana klinička ispitivanja koja su uključivala 27 mikronutrijenata i 883.627 učesnika. Testirani suplementi uključivali su, da spomenemo samo neke: omega-3 i omega-6 masne kiseline, folnu kiselinu, vitamin D, magnezijum, L-arginin, koenzim Q10 (CoQ10), melatonin, kurkumin i kvercetin. Ovo su bili među suplementima koji su sugerisali umerene do visokokvalitetne dokaze za smanjenje faktora rizika povezanih sa srčanim oboljenjima.

Konkretno, istraživači su otkrili da suplementacija omega-3 smanjuje smrtnost od srčanih oboljenja, srčanog udara i koronarne bolesti srca. Dodatak folata je bio povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, a CoQ10 je pomogao u smanjenju smrtnosti od svih uzroka. Istraživači su zaključili da njihovi podaci naglašavaju „važnost raznolikosti mikronutrijenata i ravnotežu koristi i rizika za promovisanje i održavanje kardiovaskularnog zdravlja u različitim populacijama“.[8]

Drugim rečima, raznovrsnost i ravnoteža vitamina, minerala i mikronutrijenata iz dobro izbalansirane, pune ishrane može pomoći u promovisanju i održavanju zdravlja srca. Nažalost, monokultura,[9] azotna đubriva i pesticidi uništili su zdravlje zemljišta[10] tako da svake godine postaje sve teže dobiti dovoljno vitamina i minerala iz pune hrane. [11,12]

Podaci su takođe pokazali da suplementacija beta-karotenom može povećati rizik od smrti,[13] što je verovatno zato što se u organizmu pretvara u vitamin A, a suplementacija povećava rizik od toksičnosti.[14] U saopštenju za štampu,[15] istraživači su priznali da je odavno poznato da antioksidansi igraju značajnu ulogu u zdravlju srca smanjujući oksidativni stres.

Oni veruju da je jedan od razloga zašto su prethodne studije bile nedosledne taj što pristup korišćenju antioksidantne terapije nije široko prihvaćen u preventivnoj kardiologiji. Istraživači su rekli da nalazi sugerišu da postoji potreba za personalizovanim dijetetskim intervencijama i da su potrebne dalje studije kako bi se sagledali dugoročni efekti koje neki mikronutrijenti imaju na zdravlje.

Dr Simin Liu, profesor epidemiologije i medicine na Univerzitetu Braun i glavni istraživač studije, govorio je o rezultatima studije u saopštenju za javnost:[16]

„Istraživanje suplementacije mikronutrijentima uglavnom se fokusiralo na zdravstvene efekte jednog ili nekoliko vitamina i minerala. Odlučili smo da preduzmemo sveobuhvatan i sistematski pristup kako bismo procenili sve javno dostupne i dostupne studije koje izveštavaju o svim mikronutrijentima, uključujući fitokemikalije i antioksidativne suplemente i njihove efekte na faktore rizika kardiovaskularnog sistema kao i višestruke kardiovaskularne bolesti.“

 

Problemi sa srcem mogu biti povezani sa biljnim suplementima

Kako se čini da je veći deo mejnstrim izveštavanja naklonjen generalizacijama koje služe svrsi oglašivača, ključno je postavljati pitanja dok čitate, a ne uzimati stvari olako. Na primer, članak Insajdera iz decembra 2022.[17] izvestio je da iako su istraživači pronašli tri dodatka koji bi mogli da pomognu u poboljšanju zdravlja srca, a jedan koji ne pomaže, postoje i druge studije koje pokazuju probleme sa ribljim uljem.

Članak daje nekoliko primera i linkova do više istraživanja, ali ono što ilustruje je da je, u zavisnosti od publikacije i pripadnosti i ciljeva autora, važno da imate otvoren um kada vidite studiju i da zapamtite da je to jedan od razloga zašto je važno da svog doktora obaveštavate o tome šta uzimate, ako ni zbog čega drugog ono zato što neki suplementi mogu da ometaju određene lekove.

Još jedna zabrinutost je da kardiolozi primećuju porast srčanih problema u vezi sa određenim biljnim lekovima, posebno srčanim aritmijama kod mladih ljudi.[18] (Lekovi na bazi biljaka se dobijaju od semena, bobica, korena, lišća, kore ili cveća biljke,[19] a osim u obliku tableta, često dolaze kao tečni ekstrakt, čaj, so za kupanje, ulje ili mast.)

Prema Klivlendskoj klinici,[20] biljni suplementi se koriste vekovima, jer se veruje da imaju lekovita svojstva. Neki primeri uključuju aloe veru, ehinaceu, ulje mente i kamilicu.

„Biljni“ suplementi koje je Insajder pominje uključivali su omega-3 i betakaroten na bazi ribe, iako se riblje ulje ne kvalifikuje kao biljni dodatak. U članku, kardiolog iz Kalifornije dr Danielle Belardo imenuje efedru i gorku narandžu kao suplemente koji izazivaju najviše problema.

SAD su zabranile efedru 2004. jer izaziva aritmiju, srčani udar, moždani udar i smrt, ali se i dalje pojavljuje u nekim biljnim dodacima.[21] Dokazi protiv gorke narandže su neubedljivi kada se uzimaju u uobičajenim dozama.

Insajder takođe raspravlja o suprotstavljenim nalazima o prednostima ribljeg ulja i ašvagande, dok veze unutar članka dovode do više diskusije o prednostima i nedostacima ribljeg ulja — izvora omega-3, ali ne i jedinog izvora.[22]

Kada se analiziraju svi različiti ishodi, verovatno je da mešoviti rezultati istraživanja odražavaju slučajeve u kojima učesnici nisu uvek testirani na nedostatak pre nego što se izmere potencijalne koristi suplementacije. Takođe je važno napomenuti da, iako su hranljive materije neophodne za optimalno zdravlje, više dobrih stvari nije nužno neophodno.

 

Omega-3, folna kiselina i CoQ10 pomažu više, a ne samo vašem srcu

Dok je predstavljena studija potvrdila ono što su prošla istraživanja otkrila – da su ovi suplementi povezani sa poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem – ova tri nutrijenta imaju i druge zdravstvene prednosti. Na primer:

  • Omega-3 — Samo neke od zdravstvenih prednosti održavanja optimalnog ili skoro optimalnog balansa omega-3 i omega-6 uključuju smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti,[23] kognitivnog opadanja,[24] autoimunog dijabetesa (dijabetes tipa 1),[25] ekcema ili psorijaze,[26] rasta tumora,[27] velikog depresivnog poremećaja i drugih psihijatrijskih poremećaja[28] i loše kontrole težine.[29]

Izbalansirani nivoi omega-3 do omega-6 takođe nude zaštitu za ljude sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS),[30] kognitivnim starenjem[31] i poboljšanim oporavkom nakon traumatske povrede mozga.[32]

  • Folat — Folat je prirodni oblik vitamina B9 koji se nalazi u hrani, dok je folna kiselina sintetički tip B9 koji se nalazi u suplementima. Vitamin B9 je neophodan; vaš organizam ne može da ga sintetiše pa morate da ga konzumirate.

Folat je neophodan za sintezu DNK, metabolizam proteina i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.[33] Takođe podržava razvoj fetusa, kognitivne funkcije tokom starenja,[34] snižava krvni pritisak i smanjuje skupljanje mozga.[35] Nedostatak može dovesti do depresije, neplodnosti, srčanih bolesti, anemije, slabosti mišića i demencije.[36]

  • CoQ10 — Koenzim Q10 je antioksidant koji vaše telo proizvodi, a najveći nivoi se nalaze u pankreasu, jetri, bubrezima i srcu.[37] Dokazi pokazuju da je sastavni deo funkcije mitohondrija.[38]

Jedna od funkcija CoQ10 i ubihinola — redukovanog oblika — je da neutrališe nusproizvode ćelijskog metabolizma i stoga snižava nivo reaktivnih vrsta kiseonika (ROS).[39] Suplementacija može pomoći u smanjenju incidencije atrijalne fibrilacije[40] da poboljša funkciju mitohondrija i može zaustaviti napredovanje nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).[41]

 

Još nekoliko koraka za zaštitu zdravlja srca

Iako je ova studija ohrabrujuća, dopuna omega-3, folnom kiselinom i CoQ10 nisu jedinstvene strategije koje štite zdravlje vašeg srca. Drugim rečima, na zdravlje vašeg srca utiče nekoliko faktora nad kojima imate kontrolu. Oni uključuju:

Spavanje — Nedovoljno sna[42] i vreme kada idete u krevet[43] utiču na zdravlje vašeg srca. Kratkoročno, nedostatak sna takođe negativno utiče na vaše rasuđivanje, sposobnost učenja i raspoloženje, i povećava rizik od nezgode ili povrede.[44]

Vežbanje — uključujući aerobni trening i trening snage, pomaže u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Američko udruženje za srce preporučuje najmanje 2,5 sata da vaše srce bude iznad nivoa mirovanja svake nedelje[45] kako bi se poboljšali faktori rizika koji su povezani sa srčanim oboljenjima.[46] Trening snage smanjuje gubitak mišića, koji je povezan sa insulinskom rezistencijom,[47] metaboličkom disfunkcijom[48] i kardiovaskularnim oboljenjima.[49]

Korišćenje saune — Korišćenje saune oponaša vežbanje i poboljšava zdravlje srca. Muškarci koji koriste saunu sa suvom toplotom u finskom stilu sedam puta nedeljno smanjuju rizik od smrti od fatalnih srčanih problema za polovinu, u poređenju sa onima koji su je koristili samo jednom nedeljno.[50]

Vežbe disanja — Dva minuta sporog ritmičnog disanja pomažu u snižavanju krvnog pritiska,[51] što su istraživači predložili da se koristi u terapiji. Odvojena studija[52] sa Univerziteta Kolorado Boulder i Univerziteta u Arizoni otkrila je da bi pet minuta fokusiranog treninga snage inspiratornih mišića sa visokim otporom (IMST) moglo da snizi krvni pritisak.

Zdravlje desni — Ljudi sa parodontalnom bolešću imaju veći rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja, uključujući moždani ili srčani udar.[53] Važno je napomenuti da ljudi sa srčanim oboljenjima nemaju svi nezdrave desni i ne obolevaju svi sa nezdravim desnima od kardiovaskularnih bolesti. Svakodnevno čišćenje koncem i pranje zuba mogu pomoći da se preokrenu rane faze bolesti desni, koje ako se ne leče mogu prerasti u parodontalnu bolest.

Ishrana — Polifenol proantocijanidini jedinstveni za brusnice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca,[54] vitamin D može poboljšati ishod srčane insuficijencije,[55] a nedostatak vitamina D je značajan prediktor smrtnosti.[56]

Adekvatne količine vitamina K2 u ishrani mogu značajno da smanje rizik od srčanih oboljenja povezanih sa aterosklerozom,[57] a magnezijum, koji je neophodan za mnoge telesne funkcije, pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska, bori se protiv upale i poboljšava protok krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.[58]

Izbegavanje životnih izbora koji oštećuju zdravlje srca — Koliko je važno učiniti nešto da poboljšate zdravlje srca, toliko je važno da ne radite stvari koje štete vašem srcu. Na primer,[59] pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, prejedanje, sedeći način života i zloupotreba supstanci su izbori koji oštećuju vaše srce.

Postoje i medikamenti i lekovi bez recepta koji mogu izazvati oštećenje srca kod ljudi sa dijabetesom, uključujući često korišćene nesteroidne antiinflamatorne lekove, poput ibuprofena (Advil).[60]

 

Izvori i reference

1,6,7,8   Journal of the American College of Cardiology, 2022;80(24)

2             National Center for Health Statistics, Leading Causes of Death

3             World Health Organization, Cardiovascular Diseases

4             Centers for Disease Control and Prevention, Heart Disease Facts

5             National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Health and Economic Costs of Chronic Diseases

9             Food Revolution Network, March 18, 2022

10           Yale Environment 360, May 3, 2017

11           NPR, February 24, 2021

12           Journal of the American College of Nutrition, 2004;23(6)

13           Insider, December 13, 2022 para 4

14           AOL, December 14, 2022

15,16     American College of Cardiology, December 5, 2022

17           Insider, December 13, 2022

18           Insider, September 7, 2022

19           Mount Sinai. Herbal Medicine

20           Cleveland Clinic, Herbal Supplements

21           National Center for Complementary and Integrative Health, Bitter Orange

22           NIH. Omega-3 Fatty Acids

23           Alzheimer’s Dementia, 2010;6(6)

24           Nutritional Neuroscience, 2008;11(2)

25           Diabetes Care, 2021;44(2)

26           Dermatology Times, December 11, 2022

27           JPEN, Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 2002; 26(5)

28           Integrative Medicine Research, 2015;4(3)

29           BMJ Open Heart, 2016;3(e000385)

30           Neurology, June 21, 2023

31           Neurology, September 25, 2013

32           Cell Transplant, 2017;26(4)

33           Harvard T.H. Chan School of Public Health, Folate

34           Scientific Reports, 2016;6(37486)

35           PNAS, 2013;110(3)

36           Cleveland Clinic, Folate Deficiency, Complications due to deficiency and symptoms of deficiency

37           National Center for Complementary and Integrative Health, CoQ10

38           Integrative Medicine, 2014;13(4)

39           Redox Report, 2018;23(1)

40           Journal of Investigative Medicine, 2015;63(5)

41           Archives of Medical Research, 2014;45(7)

42           European Heart Journal, 2021; 2(4)

43           Study Finds, November 9, 2021

44           Better Health Channel, Sleep Deprivation

45           American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults and Kids

46           Harvard Health Publishing, January 1, 2023

47           Diabetes Care, 2009;32(2)

48           Journals of Gerontology, 2017;73(8)

49           American Journal of Preventive Medicine, 2022; 63(2)

50           JAMA, 2015;175(4)

51           Frontiers in Physiology, 2023;14

52           Journal of Applied Physiology, October 6, 2022

53           Science Daily, February 22, 2021

54           Food and Function, 2022;7

55           American Journal of Clinical Nutrition, 2006;83(4)

56           European Journal of Heart Failure, 2014;14(4)

57           SciTech Daily, January 1, 2022

58           BMC Medicine, 2016;14(210)

59           Stanford Medicine Heart Health, Lifestyle Risk Factors

60           European Society of Cardiology, August 23, 2022

 

Autor Dr. Joseph Mercola

Preuzeto i prevedeno sa: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/03/27/heart-health-supplements.aspx?ui=dc0d65e94d1d0b8a29a4077dd4c04b19171869646e29b444fae0296a7768aad6&sd=20221121&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20240327&foDate=false&mid=DM1543860&rid=2079873944

 

Detalje za sledeće sasvim prirodne prozvode možete pogledati ovde:

 

Za puni sastav vitamina B (uključujući i B9) pozvati preko kontakt informacija.

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 0 454

sasvimprirodno.net@gmail.com

Referalni link: