Čovek bez mesa nije čovek – i šta će reći skorojevići?

Veliki, sočan (po mogućnosti krvav) odrezak je simbol muževnosti. To nije ironija – to je duboko ukorenjeno mišljenje u društvu (i u podsvesti).

Zašto? U praistorijsko vreme na ovo bi pitanje odgovarali drugačije, ali danas, u naše prosvetljeno doba, odgovor je gotovo uvek isti – testosteron. I nemojte ni pokušavati da se raspravljate – redovno konzumiranje mesa povećava nivo testosterona kod muškaraca sa svim posledicama koje slede.

Seksualni problem ili tanjir testosterona

Kako meso i njegove komponente stimulišu (ili ne) sintezu testosterona? I evo ga, odgovor! Pre nego što smo uopšte počeli da razgrađujemo mesni protein u molekule, još uvek nismo imali vremena da razumemo kako se meso može apsorbovati u telu, ali je pronađeno objašnjenje! Štaviše, nije nađeno u samoj šnicli, već u još živahnoj kravi (zatvorite ovde uši), koju pripremaju za klanje.

Stvar je u tome što standardna tehnologija uzgoja govedine uključuje upotrebu različitih anaboličkih hormona, 2-3 meseca pre klanja, da bi se povećao volumen i kvalitet mesa. Jedan od tih hormona je testosteron. Shodno tome, ako budete imali sreće, u vašem bifteku će biti testosteron farmaceutske klase spreman za upotrebu. Tako sočna, ukusna, mirisna pilula!

Prestani! Ne treba nam još testosterona!

Tačno, ovde se završavaju dobre vesti. Prvo, kada se uzima oralno, testosteron se veoma slabo apsorbuje, i zato su farmaceutski preparati ovog hormona dostupni u obliku za ubrizgavanje ili transdermalnu primenu.

Drugo, ni najvatreniji obožavaoci mesa i testosterona verovatno neće biti srećni zbog ovog preokreta događaja. Treće, sintetički anabolički steroidi se koriste u mesnoj industriji zajedno sa testosteronom (i to mnogo često), i utiču na muški reproduktivni sistem sasvim drugačije od onoga kako biste želeli.

Četvrto – a to najviše obeshrabruje – ženski polni hormoni se često koriste kao anabolik, koji se za razliku od testosterona jako dobro apsorbuju u našem probavnom sistemu, a u ovom slučaju meso brzo može postati simbol … ženstvenosti.

Zbog toga je upotreba anaboličkih hormona u zemljama EU zabranjena od 1989. godine. Međutim, u SAD, Brazilu, Kanadi i Kini – a to su najveći proizvođači mesa – još uvek nema strogih zakonskih ograničenja. Sad možemo samo nagađati šta se zaista događa u našoj zemlji (autor misli na Rusiju, ali ni u Srbiji nije drugačije! – primedba prevodioca).

Cink hormoni

Ipak, vratimo se bifteku i pretpostavimo da je napravljen od evropskog mesa i da ne sadrži nikakve hormonske nečistoće. Da li takvo meso na bilo koji prirodan način može povećati sintezu testosterona u telu konzumenta? Na veliko nezadovoljstvo „skorojevića“, u sastavu mesa ne postoje čudesne supstance koje bi mogle direktno uticati na metabolizam muških polnih hormona. Jedino što možete da dodate porciji sa velikim komadima mesa je cink.

Nutricionisti već dugo znaju da je cink uključen u sintezu testosterona i da njegov nedostatak može dovesti do smanjenja nivoa ovog hormona u organizmu. Dodatna upotreba cinka u takvim situacijama omogućava vam da vratite nivo testosterona u normalu. „Pa, evo objašnjenja za vas! – mnogi će uzvikivati – muškarci napadaju meso, jer osećaju da im je hitno potreban cink da bi održali svoju muškost!

Međutim, ne žurite sa zaključcima. Prvo, cink pomaže da povisite nivo testosterona ali vrlo sporo (potrebno je nekoliko nedelja, pa čak i meseci), i ne treba očekivati nalet testosterona odmah posle serviranja odreska.

Drugo, ako sve počiva na cinku, zašto je onda meso potrebno? Na primer, samo pola tuceta ostriga sadrže najmanje dvostruko više cinka od pola kilograma odreska. Jastog i rakovi takođe su ispred mesa po sadržaju ovog minerala. Čak i takvi nedužni proizvodi za „vegeterijance“, poput pšeničnih klica ili semenki bundeve, sadrže više cinka.

Šta mislite, da li će se „muškarčina“, preplavljena potrebom za testosteronskim pogonom, koja je stavila desetak ostriga sa šakom pšeničnih klica na tanjir, posle takvog obroka zajapuriiti i zadovoljno smeškati? Neće? Dakle, ne radi se ni o cinku.

Mišići čine čoveka čovekom i njima je potrebno meso

Još jedan argument u korist apsolutne neophodnosti odreska kod muškaraca je opšte uverenje da je meso najbolji gradivni materijal za mišiće. Bez mesa, mišići počinju da kolabiraju, a naš „čovek“ – kosi oblik ramena i brdo mišića – oseća to kao napad „brutalne“ gladi. Skoro isto kao i bodibilder koji nema priliku da jede. Na prvi pogled, sve izgleda vrlo logično, ali samo na prvi pogled.

Krenimo od kreatina. Uloga kreatina (tačnije fosfokratina) u mišićima je zaista veoma velika – on je izvor brze energije za intenzivno radne mišiće. Međutim, prvo, kreatin postaje kritična supstanca samo pri vrlo visokom i stalnom opterećenju mišića. I zato je za iscrpljene mišiće prosečnog građanina (što se odnosi na većinu „muškaraca“) sasvim dovoljan sopstveni kreatin, koji se u organizmu savršeno sintetiše.

Drugo, ko je rekao da je meso najbolji izvor kreatina? Losos ga ne sadrži ništa manje, a haringa – 2 puta više. Sada se opet pojavio problem.

Možda proteini i aminokiseline? Na kraju krajeva, meso je izvor jednog od najboljih proteina u svom sastavu. Činjenica je da jeste jedan od najboljih, ali ne i najbolji. Na primer, mlečni i jajni proteini su još uravnoteženiji u svom sastavu aminokiselina.

I tu je jedan čudan paradoks – kod pravih bodibildera ranih 1990-ih (kada nije bilo ni traga izolatima proteina, aminokiselinama i sportskoj ishrani kao takvoj), koji su se oslanjali na sir i jaja, u šta sam se uverio više puta, ali muškarce koji jedu meso, preferirajući svoj odrezak u korist omleta sa sirom – nikada.

Znači, nisu u pitanju aminokiseline ili mesni proteini. A onda, budimo iskreni, koliko ste ljubitelja mesa videli sa figurom Herkula i brdom mišića? Brdo je obično na drugom mestu, ispod stola, pa to nećete primetiti odmah. Pa, ako su vam mišići tako snažni i potrebni, onda je za njih, verujte, bolje napraviti sendvič sa sirom.

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/mujik-bez-miasa-ne-mujik-a-chto-skajut-zanudy-5e997dd94b1b0c58c88d5760

Toliko o mesu kao „nezamenljivom gradivnom materijalu za mišiće“!

Sada je drugo vreme, postoje kazein, izolati i hidroizolati proteina, aminokiseline, kreatin, organski minerali, prirodni vitamini i drugi sasvim prirodni, bezbedni i sigurni dodaci sportskoj ishrani, neophodni ne samo sportistima, već svima koji vode aktivan život ili žele kontrolisati sopstvenu telesnu težinu.

Kompanija Siberian Wellness u svom programu ima čitavu lepezu sasvim prirodnih, bezbednih i sigurnih proizvoda, izrađenih po sopstvenim recepturama, od sirovina vrhunskih svetskih proizvođača (Promilik Kappa Optimum, Hydrolysate S25, Glanbia®, Life’s GLA®, Sweta®, SweOat®, MEG-3®, Sigma-D™), bez veštačkih boja, veštačkih ukusa i mirisa, bez masti i sa minimalnim količinama ugljenih hidrata ili bez njih!

Pogledajte neke od proizvoda:

Izbor je širok, može zadovoljiti svačiji ukus, a odluka je na Vama! Proučite svaki od proizvoda i Slobodno pitajte!

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com