Složeni proizvodi na bazi organskih minerala i elemenata u tragovima

 

Zdravstvene proizvode ove originalne serije Siberian Wellness nazivamo i „vitamineralima“, imajući u vidu da latinska reč vita znači „život“. Stoga možemo reći da ovi proizvodi sadrže organske „žive minerale“.

Pre nekoliko decenija primećeno je da se elementi u tragovima u svom čistom obliku i u obliku neorganskih jedinjenja vrlo slabo apsorbuju u organizmu, što znači da pokazuju manje biološkog dejstva. Ovo se ubedljivo vidi kao rezultat masovnih preventivnih mera koje su imale za cilj da eliminišu nedostatak glavnih elemenata u tragovima (naročito joda, selena, gvožđa itd.) među velikim grupama stanovništva. Kao rezultat toga, efikasnost ovih programa je po pravilu bila niska.

U budućnosti, kada su se organska jedinjenja u elementima u tragovima počela koristiti u te svrhe u većini zemalja, pokazalo se da je preventivni efekat nekoliko puta veći. U prilog prethodno navedenom evo dva ubedljiva primera, od ljudi koji su učestvovali u proučavanju ovog ozbiljnog problema – dr K. MekKosland iz SAD-a i profesora Tana iz Kine.

80-ih godina prošlog veka, vlada Argentine obratila se grupi naučnika iz Sjedinjenih Država sa zahtevom da pomogne u rešavanju problema masovnog širenja anemije među decom, jer su sve preventivne mere koje su ranije sprovođene bile neefikasne. Kako se ispostavilo, u ovim slučajevima korišćena su tradicionalna jedinjenja gvožđa u obliku neorganskih jedinjenja. Američki istraživači su predložili korišćenje organskih jedinjenja gvožđa za rešavanje ovog problema, dobijenih korišćenjem nove tehnologije za dodavanje molekula aminokiselina gvožđu. Na kraju je utvrđeno da su preventivne mere sprovedene među decom koja koriste ovaj organski oblik gvožđa bile znatno efikasnije i uspešnije.

Druga, ne manje zanimljiva priča bila je vezana za rešenje jednako zavidnog problema povezanog sa nedostatkom selena u velikom broju velikih kineskih provincija. Kako se pokazalo kao rezultat sveobuhvatnih naučnih istraživanja, upravo je nedostatak selena u zemlji i vodi bio glavni razlog za raširenu populaciju nekih regiona zemlje gotovo neizlečive patologije osteoartikularnog sistema (bolest Kašin-Beka) i miokarda (Kešanova bolest). Profesor Tan je počeo da proučava ovaj važan državni problem i na kraju je razvio i predložio originalnu metodu za dobijanje organskog jedinjenja selena, koja se sastojala u preliminarnom obogaćivanju tla selenom na kome su uzgajane kulture i povrće. Kao rezultat toga, biljke, asimilirajući selen iz tla, uključuju ga u svoje metaboličke procese i akumuliraju selen već u obliku organskih jedinjenja u svom sastavu u visokim koncentracijama. Obezbeđivanje populacije ovim prehrambenim proizvodima omogućilo je relativno brzo nadoknađivanje nedostatka selena u organizmu i smanjenje manifestacija nedostatka selena kod stanovništva.

Treba imati u vidu da je u oba slučaja postignut relativno dobar rezultat preventivnih mera usmerenih na smanjenje patoloških posledica nedostatka mikrohranjivih sastojaka usled upotrebe organskih jedinjenja gvožđa i selena. Međutim, treba naglasiti da su se obe gore navedene tehnologije za proizvodnju organskih oblika elemenata u tragovima pokazale vrlo složenim i skupim, što konačno nije moglo a da ne utiče na stvarnu vrednost elemenata u tragovima dobijenih na ovaj način, pa je to ograničavalo njihovu praktičnu upotrebu i distribuciju.

Pre nego što kažemo o osobinama i prednostima nove tehnologije za proizvodnju organskih jedinjenja mikroelemenata koji se koriste za proizvodnju minerala Siberian Wellness, ponovo se moramo osvrnuti na istoriju ovog pitanja, koja seže do pedesetih godina XX veka, kada je počela primena projekata i planova za istraživanje svemira. Već tada, jedan od važnih praktičnih zadataka bio je razvijanje kompletne preventivne ishrane za astronaute tokom dugih svemirskih misija, posebno obezbeđivanjem misije nezamenljivim mikrohranjivim sastojcima, uključujući osnovne mikroelemente.

Tako se rodila ideja o organizovanju mikroprodukcije nezamenjivih biološki aktivnih supstanci na brodu svemirske letelice, kako bi se neprestano obogaćivala ishrana astronauta na njima, kako bi se sprečio nedostatak glavnih mikrohranjivih sastojaka, uključujući elemente u tragovima. Jedan od pravaca ove vrste istraživanja bio je razvoj bioinžinjerijskih tehnologija za uzgoj različitih mikroalgi koje u veštačkim uslovima mogu da se brzo razvijaju i množe beskrajno. Međutim, ove studije i njihovi rezultati, iz očiglednih razloga, donedavno ostaju tajni.

Prevedeno iz knjige: Ю. П. Гичев – Беседы о биологически активных добавках к пище, София – Новосибирск 2013.