5 namirnica koje podstiču proizvodnju prirodnog kolagena u organizmu

Kolagen je taj važan protein koji koži daje ne samo blistavu teksturu i rastegljivost, već i onaj koji pomaže zglobovima, mišićima i varenju. Možda znate da je uzimanje lekova ili biljaka sa kolagenom dobro za vas ili upotreba kozmetičkih proizvoda bogatih njima, ali takođe morate znati da je najbolji način za povećanje prirodne proizvodnje kolagena kroz hranu.

Razlog zašto je hrana toliko važna za kolagen je bioraspoloživost. Voće i povrće su najbolji i najzdraviji načini za jačanje zdravlja kože. Ipak, s vremenom svakodnevno proizvodimo sve manje kolagena u našoj koži. Zbog toga sa starenjem imamo sklonost ka borama i tankoj koži. Da bismo to izbegli, ili bar vodili računa o tome, hrana je najbolji način da poboljšamo nivoe kolagena u našem organizmu, koži i zdravlju uopšte.

Mnoge namirnice za koje niste znali zapravo imaju moć da prirodno pojačaju kolagen u koži. Danas ćemo sa vama podeliti sve što treba da znate o prirodnom povećanju proizvodnje kolagena!

 

Bujon od kostiju

Nema šanse da počnemo sa nečim drugačijim od čorbe od kostiju! Poznato je da je ovaj eliksir najmoćniji izvor kolagena. Goveđe, pileće i riblje kosti oslobađaju kolagen tokom procesa kuvanja, a ovo je sjajan i organski način da svom organizmu pojačate kolagen. Budite sigurni da kupujete organsku čorbu od kostiju ili da kuvate čorbu od kostiju organski uzgojenih životinja jer u suprotnom može biti ostataka pesticida, antibiotika ili drugog.

Osim kolagena, bujon od kostiju takođe sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum i mnogo drugih hranljivih materija. Dakle, možete biti sigurni da ćete kusajući čorbu od kostiju nahraniti svoj organizam zdravljem.

 

Agrumi

Agrumi i voće bogato vitaminom C takođe su odličan način da se poveća proizvodnja prirodnog kolagena. To voće ima moć da pomogne u pretvaranju aminokiselina u kolagen. Voće kao što su citrusi, bobice i ananas su odlični pomagači u neutralisanju slobodnih radikala koji razgrađuju kolagen.

Prekursor kolagena u organizmu je pro-kolagen, a voće bogato vitaminom C igra važnu ulogu u njegovoj proizvodnji. Pomorandže, grejpfruti, limuni i limete bi bili najbolji izbor za dobijanje ove hranljive materije. Ne zaboravite da uključite i brokoli, koji nije samo bogat vitaminom C, već sadrži i puno drugih hranljivih materija koje će koristiti celom organizmu.

 

Riba i piletina

Vi to niste znali, zar ne? Ispostavilo se da su neke od naših najčešće konzumiranih namirnica, riba i piletina, odličan izvor za prirodnu proizvodnju kolagena! Belo meso je zapravo veoma bogat izvor kolagena i povećaće njegovo prisustvo u vašem organizmu.

Isto važi i za ribu i školjke! Imaju kosti napravljene od kolagena, a ipak su od onih koji se najlakše apsorbuju! Imajte na umu da meso ribe sadrži manje kolagena od glave, krljušti ili očnih jabučica ribe. Pa, znamo da su ovo manje poželjni delovi, ali ipak, ako tražite brzo povećanje kolagena, to je način!

 

Tamno povrće i proteini

I na kraju, ali ne i najmanje važno, tamnozeleno povrće kao što su spanać i kelj (bogati vitaminom C) mogu povećati proizvodnju kolagena. Samo dodavanje salate od kelja na jelovnik za ručak može vam pomoći da održite zdrav izgled kože. I na kraju krajeva, to je naš cilj, zar ne?

Ne zaboravite da je hrana bogata proteinima takođe odličan način da stimulišete prirodno jačanje vašeg tela. Belanca imaju velike količine prolina, potrebnog za proizvodnju kolagena. Dodajte druge prirodne proteine životinjskog porekla i bićete spremni!

 

Zdravlje, sjajna koža i snaga kolagena

Indijski oraščići, pasulj, beli luk, paprika i paradajz su takođe odličan dodatak vašoj ishrani ako želite da poboljšate zdravlje svog organizma.

Imajte na umu da kolagen nije samo najbolji način da poboljšate izgled vaše kože i učinite je vitalnom, mlađom i glatkom. To je takođe protein koji se nalazi u našim kostima, krvnim sudovima i mišićima. Dakle, to je od vitalnog značaja za vaše opšte zdravlje i odličan način da održite svoje blagostanje na nivou!

 

Preuzeto i prevedeno sa: https://blog.gregshomestead.com/5-foods-that-boost-the-body-natural-collagen-production/?sc=2083831718a289ae1c30b2d262a108baf9b18c28

 

Prethodni tekst je pre svega posvećen izgledu i zdravlju kože. Uzgred su pomenuti zglobovi, mišići i krvni sudovi. Kolagen, koga naš organizam sa protokom godina stvara sve manje i manje, još je značajniji za zdravstveni status organizma.

Pre svega za krvne sudove (čini ih elastičnim) i zglobove (jača hrslkavicu).

Sa druge strane, iako je najbolje konzumirati preporučene namirnice, nekada nemamo potvrdu da su kosti za čorbu zaista od organski uzgajanih životinja, ili da voće i povrće nisu organski već GMO, pa se izbor namirnica može značajno suziti.

Alternativno rešenje je korišćenje sasvim prirodnih proizvoda, dodataka ishrani, koji su proizvedeni od kontrolisanih i proverenih sastojaka.

Sasvim prirodni proizvodi koji sadrže kolagen ili stimulišu njegovu proizvodnju u organizmu:

  • antioksidantni kompleks (pogledati na linku Novomin-N)
  • vitaminski kompleks A, C i E u određenom balansu (pogledati na linku Formula 3)
  • antioksidantni kompleks (pogledati na linku Formula 4 N.V.M.N)
  • napitak sa prirodnim ukusom šumske jagode (pogledati na linku Yoo Go Young & Beauty)
  • vitaminski kompleks (pogledati na linku FitLine Basics)
  • za druge suplemente i kozmetičke proizvode koji sadrže ili podstiču lučenje kolagena možete dobite informacije ako popunite formu Slobodno pitajte!

Za dodatne informacije o proizvodima i načinu poručivanja popunite sledeću formu:

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com