Jedan antioksidans na terenu nije ubojiti ratnik

Antioksidativna kaskada, pušači i paradoks beta-karotena.

Danas se antioksidanti u većini smatraju apsolutno neophodnim i, što je najvažnije, apsolutno korisnim zaštitnicima od gotovo svih nedaća – od neuhranjenosti i problema u životnoj sredini do bilo koje bolesti i starenja uopšte. Neka vrsta vitezova bez straha i prekora.

I u stvari, sve je tako, ali samo dok postoji množina. Antioksidansi su definitivno korisni, ali ako je jedan antioksidans, to nije to. Moja baka je to govorila u množini.

Uzmite, na primer, beta-karoten. Čini se da je to jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanata, ali iz nekog razloga ne samo da ne štiti pušače od raka, već čak, naprotiv, može povećati rizik (kao što je pokazano u nekim studijama). Čudno, zar ne?

 

Efekat zarđale kante

Kako objasniti šta je antioksidans (ili antioksidant), na jednostavan način? Kao što ime govori, to je nešto što inhibira oksidaciju ili delovanje bilo kojih oksidacionih agenasa. Šta je onda oksidator? Ovo je, relativno govoreći, supstanca sa nesavršenom hemijskom strukturom, kojoj nedostaju elektroni da bi stekla stabilnost i koja pokušava da uzme te elektrone iz bilo kojih susednih molekula.

Klasičan i razumljiv primer je kiseonik. Atomi kiseonika imaju veoma aktivne nesparene elektrone, koji imaju tendenciju da to kompenzuju vezivanjem stranih elektrona. Na primer, gvožđe. Dobijeni oksid gvožđa ili rđa uveliko kvari, a ponekad i potpuno uništava vaše omiljene gvozdene predmete – od kante za pecanje do automobila.

 

Efekat užeglog ulja

Ili uzmite biljno ulje, na primer. Zašto se kvari i postaje gorko? Ili zašto se maslinovo ulje može čuvati jako dugo, dok se laneno ili riblje ulje trenutno pokvari? Razlog je isti – oksidacija uz učešće atoma kiseonika.

Istina, proces je ovde mnogo komplikovaniji i, što je najvažnije, autokatalitički, odnosno sam se ubrzava. Prvo, kiseonik uklanja najlakše dostupan atom vodonika iz molekula masnih kiselina, formirajući takozvani peroksidni radikal. Reč „radikal“ može se prevesti kao superoksidant (to jest, sposobnost uzimanja elektrona ili atoma iz drugih molekula koja je još izraženija od sposobnosti kiseonika).

Nadalje, ovaj radikal peroksida napada druge molekule masnih kiselina i također otkida atom vodonika iz njih, pretvarajući se u molekul vode (i smiruje se na ovome). Molekuli masti bez atoma vodonika gube hemijsku stabilnost i postaju lak plen za kiseonik, koji se, vezujući se za tako neispravan molekul masne kiseline, pretvara u veoma jak oksidant.

Naravno, takva masna kiselina sa radikalom kiseonika u strukturi odmah napada susedne zdrave molekule i otkida vodonikov jon, pretvarajući ih u radikale. To jest, začarani krug je zatvoren.

Što je više dvostrukih veza u molekulu masnih kiselina (tzv. polinezasićene masne kiseline), to su ranjivije na dejstvo kiseonika i lakše se odriču atoma vodonika. Zbog toga se laneno ulje i riblje ulje, koje imaju mnogo dvostrukih veza u masnim kiselinama, raspadaju 15-20 puta brže od maslinovog ulja, čije masne kiseline imaju samo jednu takvu vezu.

 

Ugnjetavajući efekat

Zarđali automobil je, naravno, tužan, ali užeglo ulje je mnogo gore. Činjenica je da su sve naše ćelije zaštićene membranama koje se sastoje od gotovo svih masti. Štaviše, skoro sve ove masti su polinezasićene, odnosno imaju mnogo dvostrukih veza. To znači da sve što smo gore rekli u vezi sa običnim biljnim uljem ima najdirektniji odnos sa radom naših ćelija.

Štaviše, potpuno isto samouništenje se dešava u odnosu na proteine i DNK – a to je, vidite, već veoma ozbiljno.

 

Za svako oksidaciono sredstvo postoji redukcioni agens

Priroda nas je zaštitila od „kvarenja“ uz pomoć posebnih molekula zamki. Oni cirkulišu po celom  telu i, u slučaju pojave bilo kakvih oksidativnih radikala, lako obezbeđuju te nedostajuće elektrone tako da se radikali redukuju u stabilno hemijsko stanje i, nakon što su se smirili, prestaju da „izvlače“ elektrone iz ćelija. Ove zamke su ono što se naziva antioksidansima ili antioksidantima.

Međutim, oni koji pažljivo čitaju odmah će se usprotiviti: ako antioksidans donira svoje elektrone, on sam postaje oksidaciono sredstvo ili radikal. Tako je, ali postoji jedan važan amandman: antioksidanti u telu „šetaju“ u grupama i osiguravaju jedni druge.

 

Antioksidativni kaskaderi

Zato se reakcije neutralizacije oksidativnih radikala nazivaju antioksidativna kaskada. Jedna od najmoćnijih i najefikasnijih antioksidativnih kaskada je kombinacija prirodnih antioksidanata poput vitamina A, E i C.

Suština kaskade je sledeća:

  1. vitamin A neutrališe oksidativni radikal, ali istovremeno i sam postaje oksidaciono sredstvo;
  2. vitamin E trenutno obnavlja normalnu strukturu vitamina A, nakon čega vitamin A ponovo može igrati antioksidativnu ulogu, ali istovremeno i sam, vitamin E postaje oksidaciono sredstvo;
  3. vitamin C obnavlja antioksidativno delovanje vitamina E, ali istovremeno ostaje neutralan (i, prema tome, oksidativna kaskada se na tome potpuno zaustavlja).

U isto vreme, vitamin E, naravno, sam deluje kao veoma aktivan antioksidans, a ne samo za obnavljanje vitamina A, ali i dalje zahteva učešće vitamina C za oporavak.

Vitamin C je, naravno, nezavisni antioksidans, ali problem je u tome što je rastvorljiv u vodi i ne radi baš dobro u mastima, odnosno očigledno ne igra ulogu univerzalnog antioksidansa (iako ima jedinstvenu sposobnost da se obnovi i nikada ne pretvori u štetnog radikala).

U tom smislu, kombinacija vitamina A i E rastvorljivih u mastima sa vitaminom C rastvorljivim u vodi (pa čak i pomnožena činjenicom da se međusobno obnavljaju) idealna je kaskada antioksidanata.

 

Beta-karoten je još bolji

Vitamin A se može dopuniti ili čak zameniti beta-karotenom na biljnoj bazi. U osnovi, molekul beta-karotena nije ništa drugo do dva molekula vitamina A vezana jedan za drugi. To jest, antioksidativna funkcija je ista, ali je antioksidativna aktivnost mnogo veća.

Međutim, ako nesvesno uzmete samo jedan beta-karoten, rizikujete da dobijete još više oksidativnih radikala umesto antioksidativne zaštite. Zaista, u ovom slučaju nema ko da obnovi oksidovani beta-karoten. Evo objašnjenja paradoksa pušača.

 

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

 

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/odin-antioksidant-v-pole-ne-voin-5f8596113940476c663920a3

 

O vitaminu A (beta-karorenu), vitaminima E i C, kao i proizvodima u kojima se oni nalaze detalnije možete pročitati na sledećim stranicama:

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com