Kako poboljšati vid prirodnim putem

Istraživanja sugerišu da će borovnica, kada se koristi kao dodatak, vremenom pomoći u sprečavanju katarakte i makularne degeneracije. (gorillaimages/shutterstock)

(NaturalHealth365) Ko kaže da „ne možemo“ da poboljšamo vid – kako starimo? Za mnoge je proces starenja često povezan sa očekivanim gubitkom sluha, smanjenim vidom i postepenim razvojem zdravstvenih problema.

Ali, neki od nas na starenje gledaju kao na prirodan proces koji nazivamo dugovečnost. Jednostavan recept protiv starenja za zaštitu vida je preventivni način života prepun superhrane i nutrijenata. Dakle, pogledajmo bliže.

 

Kako poboljšati vid, na osnovu naučne literature

Kada su istraživači intervjuisali za Journal of Optometry, 83% učesnika je shvatilo da zdrava ishrana i način života mogu poboljšati očno zdravlje.

Druga studija koju je sproveo The Journal of Nutrients istakla je da je važan karotenoid lutein, jer je toliko koncentrisan u oku, verovatno najvažniji nutrijent koji štiti zdravlje oka od stalnog izlaganja kiseoniku i svetlosti.

Dakle, hajde da ispitamo ključne hranljive materije za poboljšanje vida:

Antocijanini: Najveća klasa pigmenata u biljnom carstvu, antocijanini su dobro istraženi zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih efekata sa posebnim fokusom na zdravlje očiju. Pronađeni u crvenim, plavim i ljubičastim biljkama, antocijanini kada se konzumiraju u koncentrovanim dozama (kao dodatak)  mogu neutralisati enzime koji uništavaju vezivno tkivo i pomažu u popravljanju proteina u zidovima krvnih sudova radi jačanja vizuelnog zdravlja.

Karotenoidi – zeaksantin i lutein: Većina ljudi će imati teškoće da unese dovoljno u ishrani, pa predlažem pacijentima suplementaciju. Vaša makula, koja je deo vaše mrežnjače, zavisi od funkcionisanja zeaksantina i luteina, filtriranja svetlosti i borbe protiv efekata oštećenja kiseonika. I, verovatno, najbolje istražen dodatak za degeneraciju makule povezane sa uzrastom je lutein.

Potražite standardizovane suplemente i pitajte svog integrativnog zdravstvenog specijalistu za preporuke.

 

Odlična superhrana koja će vam pomoći da osvetlite oči i poboljšate zdravlje

Crne ribizle, borovnice i američke borovnice bogate antocijaninima: Iako se svakako možete odlučiti da dodate ulje crne ribizle salatama i vašem režimu dodataka, jedenje cele bobice – kada je u sezoni – nudi vam neke od najviših nivoa antioksidanata o kojima smo gore govorili, antocijani.

Istraživanja sugerišu da će borovnica, kada se koristi kao dodatak, vremenom pomoći u sprečavanju katarakte i makularne degeneracije. I borovnice i američke borovnice mogu poboljšati snagu kapilara i propusnost, kao i noćni vid.

Pored toga, jaja, kelj, narandžasta paprika, šargarepa i slatki krompir mogu se pohvaliti obiljem karotenoida. Zeleno lisnato povrće poput kelja i jaja bogato je luteinom – dok one jarko obojene narandžaste paprike, šargarepa i slatki krompir obiluju zeaksantinom.

Kako je lutein hranljiva materija rastvorljiva u ulju, pripremite ga sa zdravom masnoćom kao što je kokosov puter, ghee ili maslinovo ulje.

 

Odbacite nezdrave navike i prirodno zaštitite svoje oči od oštećenja

Zapamtite, nikada ne pušite ili ako pušite prestanite odmah. Studije pokazuju da pušenje oksidira ćelije i stvara upalu, i da povećava neželjeni očni pritisak. Na primer, za svaku cigaretu koju popušite – gubite oko 25 mg vitamina C, koji je neophodan vitamin za optimalno zdravlje.

Isti savet važi i za prevelike količine alkohola. Iako male količine alkohola mogu doneti blagu korist za ljudsko zdravlje, prekomerna konzumacija je direktno povezana sa smanjenim dobrobiti oka.

Ako vam se čini da je razbijanje ovih navika teško, pozivam vas da isprobate „izazov sokova“ da biste poboljšali zdravlje očiju i opšte zdravlje. Svakog dana povećajte svoje sokove do tri soka dnevno – pravite svaki sok sa najmanje tri od gore navedenih superhrana.

Za manje od dve nedelje možete primetiti smanjenu želju za pušenjem ili alkoholom, poboljšano zdravlje očiju i više energije tokom dana. Dakle, krenite već danas!

 

Izvori i reference

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21524636

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23644932

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708350

 

Autor Christine M. Dionese

Preuzeto i prevedeno sa: https://www.theepochtimes.com/health/how-to-improve-eyesight-naturally_4949100.html?utm_source=healthnoe&src_src=healthnoe&utm_campaign=health-2022-12-29&src_cmp=health-2022-12-29&utm_medium=email&est=KKB0nLr5FcjRavSvq80cSOPLhBQgcxA2ekCJ9X%2FEF5du3Sq7MaLAn8%2FHkNijwX%2Bvty0ZAd7W938%3D

 

Za podršku organizmu ako ste u deficitu sa luteinom ili zeaksantinom, možete pogledati sledeće sasvim prirodne prozvode visoke bioraspoloživosti:

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije o ovim, ali i o drugim proizvodima:

📞 +381 60 4530454

 sasvimprirodno.net@gmail.com