Hej losose, gde su omega-3?

Losos je glavna riba u prodavnicama. Ali što je više lososa, to je manje omega-3.

Omega-3 masne kiseline su izuzetno korisne. Lekari, blogeri i novinari svakodnevno govore o neophodnosti ovih masti i da je nemoguće biti zdrava osoba bez njih. Danas čak ni vitamin C, kalcijum ili lecitin ne pariraju sveprisutnoj omega-3.

Naravno, pre ili kasnije pred svaku osobu se postavlja pitanje: gde nabaviti ove morske vitamine?

Imate tri mogućnosti:

  • Uzmite staromodno riblje ulje (koje je opasno zbog teških metala) ili sigurne savremene koncentrate omega-3 masti u kapsulama.
  • Popijte nekoliko kašika lanenog ulja dnevno (shvatajući da se omega-3 masti koje su nam potrebne vrlo sporo usvajaju iz lanenog ulja).
  • Dnevno pojedite 200-300 g morske ribe.

Ribe prevaranti

Potonji metod je za mnoge najpogodniji i najukusniji. Pogotovo ako se radi o sendviču sa slanim lososom. Međutim, postoji jedna Hamletovska dilema: omega-3 masti možda nisu prisutne u ribi.

Ni morska riba, ni škampi, ni lignje, ni drugi stanovnici dubina ne mogu da sintetišu omega-3 masti. To jest, čak i mi, ljudi, možemo ih, u najmanju ruku, sintetizirati iz masti istog lana ili oraha, ali morska fauna ne može.

Odakle je, onda, omega-3 u ribi? Sve je vrlo jednostavno. Omega-3 masti sintetizuju morski planktoni i mikroalge, zatim se male životinje i ribe hrane ovim planktonom, a zatim ovu malu stvar apsorbira „veliko“ more. Ovako omega-3 masti migriraju duž lanca ishrane, završavajući u mesu tune, jastoga ili istog morskog lososa. Dakle, kada jedemo porciju plodova mora, apsorbujemo omega-3 masne kiseline uzete od manje braće.

Divlji losos i uzgajani losos (akvakultura)

Vraćamo se u prodavnicu lososa. Divlji losos koji živi u moru, kao i svi drugi predatori, ne pati od nedostatka omega-3 masnih kiselina. Svaki dan radi ono što nam lekari preporučuju – jede morsku ribu. Tako je divlji losos odličan izvor omega-3 masti.

Međutim, većina lososa koje vidimo na policama prodavnica se uzgaja. Ovo se radi otprilike ovako: prvo se u slatkovodnim rezervoarima sa zagrejanom vodom jaja brzo pretvaraju u mlađi, a zatim se odrasle mlađi stavljaju u velike kaveze, spuštaju u more u zaklonjenim i plitkim uvalama.

Kako losos u kavezu ne može normalno da se hrani, ribe se hrane krmnom hranom, a posle otprilike 1-2 godine losos dostiže tržišnu veličinu. A sada problematično pitanje: koliko će omega-3 biti u takvoj ribi?

Naše zdravlje je na savesti onoga koji hrani

Ako je losos u kavezu i dobije malo omega-3 masti iz povremene hrane – morske ribe, ta količina će biti mala u poređenju sa divljim pandanom. Shodno tome, sadržaj omega-3 masnih kiselina u lososu „akvakulture“ skoro 100% zavisi od toga koliko će omega-3 masti biti (ili neće) u dodatoj hrani.

Ni u kom slučaju ne kažem da neko štedi na nama i ne hrani ribe kako treba (barem se može verovati velikim igračima na tržištu akvakulture). Želim da naglasim da se sadržaj omega-3 masti u divljem morskom lososu (što je upravo ono što je navedeno u nutritivnim tabelama) može veoma razlikovati od realnosti poslovanja akvakulture.

Za one koji ne vole losos

Ako ne volite losos i jedete ga samo zbog lekarskog saveta, onda svakako pređite na koncentrate omega-3 masnih kiselina u kapsulama. I mučenje će biti manji, a efikasnost će biti mnogo veća. I, što je najvažnije, znaćete tačno koliko ste omega-3 masti pojeli, a nećete pogađati koncentraciju u hrani.

 

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/ei-losos-kuda-omegu3-del-5ec4c335f6db9e0966f0c4a9

O proizvodima u kojima se nalazi dokozaheksaenska kiselina detaljnije možete pročitati na sledećoj strani:

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com