„Prljava“ creva za čist um

Čini se da je svima jasna činjenica da je sve u našem telu međusobno povezano. Ali da direktno povežete debelo crevo i mozak?! Činjenica ostaje: osovina creva-mozak, ili veza creva-mozak, je zvanični naučni izraz.

Istine radi, mora se reći da se, zbog naizgled neverovatnosti, dugo niko nije usuđivao na takvu pretpostavku, sve dok nas brojne činjenice nisu u to uvukle.

Opet ova mikroflora!

Istovremeno, prvu violinu ne svira samo crevo, već trilioni bakterija koje ga nastanjuju. One su te koje kroz različite biološki aktivne materije koje sintetiziraju u procesu svoje vitalne aktivnosti utiču na funkcionalno stanje našeg mozga.

Istovremeno, što je sasvim logično, naša prirodna mikroflora blagotvorno utiče na aktivnost mozga, a štetna ili neuravnotežena – potpuno suprotno.

Čisti eksperiment

Najbolji način da se sagleda značaj normalne mikroflore za pravilno sazrevanje i funkcionisanje mozga može biti u eksperimentu sa životinjama koje su od rođenja stavljene u sterilne uslove i uopšte nemaju crevnu mikrofloru.

Kod ovih životinja značajno je narušeno pravilno sazrevanje i dalje funkcionisanje mozga. One pate od procesa formiranja memorije, ispravnog društvenog ponašanja, poremećen je sistem upravljanja stresom i anksioznošću. Štaviše, kod takvih životinja smanjuje se sinteza intracerebralnog neurotrofnog faktora (BDNF) i, kao posledica toga, neuroplastična sposobnost, odnosno sposobnost stvaranja novih neuronskih veza (vidi više detalja u prethodnom postu).

Približno ista slika primećena je kod životinja sa mikroflorom veštački uklonjenom uz pomoć jakih antibiotika.

Eksperimenti su nam bliži

Međutim, poremećaji u funkcionisanju mozga mogu se uočiti i u prisustvu crevne mikroflore, ali istovremeno značajno odstupiti od norme kao rezultat nekih uticaja. I ovo već jako podseća na ono što se dešava sa tobom i sa mnom.

Tako je prelazak životinja na ishranu bogatu mastima i čistim ugljenim hidratima praćen prirodnim poremećajem ravnoteže prirodne mikroflore. Kao rezultat toga, kod siromašnih glodara vremenom se otkriva smanjenje sinteze BDNF-a i neuroplastičnosti mozga, ozbiljni anksiozni poremećaji i oštećenje kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.

Naprotiv, životinje koje primaju uravnoteženu ishranu koja promoviše razvoj normalne mikroflore odlikuju se visokom sintezom BDNF-a, visokom neurogenezom i neuroplastičnošću, pa shodno tome i značajno većim pokazateljima veće nervne aktivnosti.

Psihobiotici, ili ono što je mozgu potrebno od bakterija

Najviše proučavane supstanci koje proizvode crevne bakterije su kratkolančane ili isparljive masne kiseline: sirćetna, maslačna i propionska. Zapravo, ovo su najvažniji igrači u energetskom metabolizmu kod biljojeda i svaštojeda (kojima pripadaju i ljudi), a o tome sam detaljno pisao u svojoj knjizi „Prljave igre čistih ugljenih hidrata“.

Ali sada nas isključivo zanima njihov uticaj na mozak. Ovde postoji uticaj – i to najdirektniji. Podsetimo se barem dobro poznate činjenice da propionska kiselina, aktiviranjem sinteze peptida sličnog glukagonu i peptida II, utiče na centre zasićenja u mozgu i, uopšte, na razmenu neurotransmitera u centralnom nervnom sistemu.

Osim toga, pokazalo se da isparljive masne kiseline koje luči crevna mikroflora blagotvorno utiču na funkcije mikroglija – pomoćnih moždanih ćelija koje pomažu samim neuronima i sinaptičkim vezama među njima.

U tom smislu, sasvim je jasno da se isparljive masne kiseline dugo smatraju važnim preventivnim faktorom u odnosu na razvoj Alchajmerove bolesti (D. Seo & DM Holtzman, J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2020, Vol. 75, Br. 7, 1232-1241).

S tim u vezi, po analogiji sa probioticima, čak je predložen i termin psihobiotici – odnosno određeni preparati crevnih bakterija koji mogu uticati na stanje mozga i mentalne funkcije.

Intestinalni neurotransmiteri

Reč „psihobiotika“, naravno, zvuči čudno, ali ipak ovaj izraz uopšte nije proizvod farmaceutskog marketinga. Mnoge crevne bakterije, uključujući neke sojeve dobro poznatih lakto- i bifidobakterija, zapravo su uključene u sintezu tako važnih neurotransmitera kao što su norepinefrin, dopamin, serotonin, gama-aminomaslačna kiselina.

To, naravno, ne znači da sve ove aktivne supstance direktno ulaze u mozak, ali je sasvim očigledno da su moždani i crevni neurotransmiteri međusobno povezani u međusobno regulisanom sistemu.

Disbakterioza i poremećaji mozga

S obzirom da je tema komunikacije mozga i creva relativno nova, a s obzirom na delikatnost pitanja proučavanja moždanih poremećaja, još uvek nema mnogo naučnih istraživanja o ovom problemu kod ljudi. Ipak, oni su tu i daju nadu.

Na primer, grupa korejskih naučnika na čelu sa I.H. Hvang (članak u nutricionistima 2019, 11, 305; doi: 10.3390 / nu11020305) proučavala je efekat preparata koji sadrži 10 milijardi CFU Lactobacillus plantarum u dnevnoj dozi kod pacijenata sa početnom fazom starosne demencije.

Posle 12 nedelja upotrebe ovog leka od laktobacila, naučnici su otkrili povećanje koncentracije intracerebralnog neurotrofnog faktora (BDNF) i poboljšanje pokazatelja testova mentalne aktivnosti.

Druga grupa korejskih istraživača (C. Kim et al., J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2020, Vol. 76, No. 1, 32-40) došla je do sličnih rezultata koristeći preparat koji sadrži Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum u dozama od 1 milijarde CFU.

Još jedno obećavajuće područje za upotrebu psihobiotika su depresija i anksiozni poremećaji. Danas se već smatra nespornim da kod većine pacijenata sa sličnim poremećajima postoji značajna neravnoteža crevne mikroflore sa veoma značajnim odstupanjem od norme.

Najzanimljivije u vezi sa ovim je to što je tokom transplantacije crevne mikroflore od pacijenata sa depresijom na eksperimentalne životinje, kod ovih vremenom je takođe nastala anksioznost i depresivni poremećaji. Ne može se raspravljati sa čistoćom takvog „prljavog“ eksperimenta.

 

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/griaznyi-kishechnik-dlia-chistogo-razuma-6137146eb8dfa937dede3481

 

O proizvodu koji održava ravnotežu prirodne crevne mikroflore zadužene za kvalitet imunološkog odgovora i harmonizaciju digestivnog sistema možete pogledati ovde > BAD Elbifid

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com