„Zaboravljeni mineral“ koji je vašem organizmu potreban za lakoću kretanja, zdrav normalan imunološki i inflamatorni odgovor

Kako starite, fleksibilna tkiva u vašem organizmu imaju tendenciju da gube svoju elastičnost, što može dovesti do opuštanja i bora kože, kao i do manje fleksibilnih mišića i manje udobnih zglobova. A jedan od hranljivih sastojaka koji su im najpotrebniji da ih podrže može biti u smanjenju zaliha.

 

KAKO MSM KOMPLEKS SUMPORA PODRŽAVA UDOBNO, LAKO KRETANJE I POMAŽE SMANJENJE EFEKATA STARENJA ĆELIJA:

 • Sadrži oblik čistog MSM-a poznat metilsulfonilmetan, ovaj MSM daje konzistentne, pouzdane rezultate podržavajući zglobove, hrskavicu i vezivno tkivo kako bi vam pomogao da održite aktivan način života.
 • Ova mešavina takođe sadrži trimetilglicin (TMG) koji podržava metilaciju, pomaže u kontroli ravnoteže vode u vašim ćelijama i podržava vaše kardiovaskularno zdravlje doniranjem metil grupe za redukciju homocisteina u L-metionin.
 • Dodatni izvor sumpora, mešavina organskog sumpora, povrća, obezbeđuje izotiocijanate iz jedinjenja koja sadrže sumpor koja se nalaze u povrću krstaša kao što su brokoli, kelj i zeleni kupus, kako bi upotpunili formulu.

Sumpor je jedan od najzastupljenijih minerala u vašem organizmu. Međutim, njegova vrednost i važnost za vaše zdravlje su u velikoj meri necenjeni.

Sumporne veze su potrebne da bi proteini zadržali svoj oblik, a ove veze određuju biološku aktivnost proteina.

Vaša kosa, koža i nokti se sastoje od čvrstog proteina koji se opet sastoji od značajnog dela sumpora zvanog keratin. A vezivno tkivo i hrskavica sadrže proteine sa fleksibilnim sumpornim vezama, dajući strukturama fleksibilnost.

Kako starite, fleksibilna tkiva u vašem organizmu imaju tendenciju da gube svoju elastičnost što može dovesti do opuštene kože i bora, kao i do manje fleksibilnih mišića i manje udobnih zglobova.

Osim za vezivanje proteina, sumpor je takođe neophodan za pravilnu strukturu i biološku aktivnost enzima. Ako nemate dovoljne količine sumpora u svom organizmu, ovi enzimi ne mogu da funkcionišu optimalno…

Sumpor takođe igra i druge važne uloge jer…

 • Pomaže detoksikaciju – sulfacija je glavni put za detoksikaciju vaše jetre
 • Podržava sistem transporta elektrona vašeg organizma – kao deo proteina gvožđa/sumpora u mitohondrijama (energetske fabrike vaših ćelija koje stvaraju ATP)
 • Konvertuje vitamin-B tiamin (B1) i biotin – koji su neophodni za pretvaranje ugljenih hidrata u energiju
 • Pomaže u promovisanju normalne funkcije insulina – molekul insulina se sastoji od dva lanca aminokiselina povezanih jedan sa drugim sumpornim mostovima, bez kojih insulin ne može da obavlja svoju biološku aktivnost
 • Sintetiše važne metaboličke intermedijere, kao što je super-antioksidant glutation

Od svih uloga koje sumpor igra, verujem da je jedna od najvažnijih kako on može povećati nivo glutationa.

—————————————————————————————————————————————————————

Da li dobijate dovoljno sumpora u ishrani?

—————————————————————————————————————————————————————

Zaista verujem da je najbolji način da dobijete sumpor putem ishrane.

Međutim, s tim postoje neki izazovi. Samo 2 od 20 aminokiselina koje su normalno prisutne u hrani sadrže sumpor.

 • Metionin – Ovu aminokiselinu ne može da sintetiše vaš organizam i mora se snabdevati ishranom…
 • Cistein – Ovu sintetiše vaš organizam, ali mu je za to potrebno stalno snabdevanje sumporom iz ishrane.

Vaš organizam ne može da skladišti ove važne aminokiseline. Svaki višak metionina i cisteina u ishrani se lako oksidira u sulfat, izlučuje se urinom ili skladišti u obliku glutationa (GSH).

—————————————————————————————————————————————————————

Ovo bi mogao biti jedan od najboljih izvora sumpora u vašoj ishrani

—————————————————————————————————————————————————————

Sumpor se dobija skoro isključivo iz proteina u ishrani.

I verujem da jedan od najboljih izvora sumpora dolazi iz humano uzgojenog mesa jedinki koje pasu.

Meso i riba se smatraju „potpunim“ jer sadrže sve aminokiseline koje sadrže sumpor potreban vašem organizmu da bi proizvelo nove proteine.

Ako ne jedete meso, postoje i drugi izvori sumpora, uključujući organska jaja iz slobodnog uzgoja, kokosovo ulje i maslinovo ulje, kao i većinu povrća krstaša (kada se uzgaja u zemljištu koje sadrži adekvatne količine sumpora)… Drugi izvori uključuju:

 • Prokelj
 • Mahunarke
 • Špargle
 • Beli luk
 • Kelj
 • Crni luk
 • Pšenične klice

—————————————————————————————————————————————————————

Zašto ste još uvek u manjku sumpora

—————————————————————————————————————————————————————

Bez obzira na to da li vaša ishrana obezbeđuje adekvatne količine sumpora, verovatno uzimamo zdravo za gotovo činjenicu da sumpor obezbeđuje naša atmosfera i zemljište.

Biljke očigledno zahtevaju sumpor u zemljištu da bi ga prenele na vas. A govedina hranjena travom i živina koja se slobodno hrani, koja jedu biljke trebaju adekvatne količine u onome što konzumiraju kako bi se ovaj esencijalni mineral održao iu lancu ishrane.

Međutim, tla širom sveta postaju sve više osiromašena sumporom… što dovodi do sve manje hrane bogate sumporom. Ovo iscrpljivanje je prvenstveno posledica prekomerne, ekstenzivne poljoprivrede i smanjenih naslaga sumpora na usevima kao rezultat tehnologija za smanjenje emisija koje se koriste u termoelektranama na ugalj.

—————————————————————————————————————————————————————

Zašto je glutation važan za vaše opšte zdravlje

—————————————————————————————————————————————————————

Slobodni radikali su reaktivne čestice koje su oko vaših ćelija, oštećujući sve što dodirnu. Oni mogu postati aktivni (ili reaktivni) zbog stresa, loše ishrane, faktora okoline, pa čak i kao rezultat metabolizma. I mogu ubrzati starenje.

Glutation ima jedinstvenu ulogu jer je prisutan u svakoj od vaših ćelija. U stvari, izgleda da je dobio status „glavnog antioksidansa“ pomažući svim drugim antioksidansima da rade na vrhunskom nivou.

Međutim, glutation se ne apsorbuje veoma efikasno. Osim toga, dodaci glutationa mogu potencijalno da ometaju sposobnost vašeg organizma da prirodno proizvodi glutation.

Ovo je mesto gde vam sumpor može pružiti ogromnu zdravstvenu prednost time što može da vam pomogne da povećate nivo glutationa.

Posle 20. godine nivoi glutationa navodno počinju da se smanjuju za oko 1% godišnje. Razlog više da budete sigurni da imate adekvatne količine sumpora u svom organizmu.

—————————————————————————————————————————————————————

Kako pomoći prirodnom pokretanju proizvodnje glutationa u vašem organizmu

—————————————————————————————————————————————————————

Postoje li drugi načini da potencijalno povećate proizvodnju glutationa u vašem organizmu? Evo nekoliko načina koji sigurno mogu pomoći…

     • Obavljajte odgovarajuće vežbe – Vežbanje utiče na nivoe adenozin trifosfata (ATP) koji su potrebni za proizvodnju glutationa.
     • Optimizujte nivoe vitamina D kroz izlaganje suncu – Postoje neki dokazi da vitamin D povećava nivoe intracelularnog glutationa.
     • Konzumirajte određene namirnice kao što su proizvodi od sirovog mleka, sirova jaja, sirovo voće i povrće i hladno ceđeni proteini surutke. Hrana koja je sirova može da obezbedi visoke nivoe važnih i neophodnih aminokiselina koje vaš organizam koristi za proizvodnju glutationa.

MSM može biti ključno jedinjenje u ‘doniranju’ svog sumpora u korist vašeg organizma. Istraživanja sugerišu da MSM takođe može da funkcioniše kao modifikator metabolizma sumpora… promovišući zadržavanje sumpora i brzo menjajući metabolizam sumpora.

MSM nije lek, već organski oblik sumpora i moćan antioksidans koji se sastoji od:

 • 34% sumpora
 • 34% kiseonika
 • 26% ugljenika
 • 6% vodoničnih veza

Sirovo mleko i sirovi sir napravljeni od krava na paši sadrže neke od najvećih količina prirodnog MSM-a.

 

Autor Dr. Joseph Mercola

Preuzeto i prevedeno sa: https://products.mercolamarket.com/msm-sulfur-supplement/?ui=dc0d65e94d1d0b8a29a4077dd4c04b19171869646e29b444fae0296a7768aad6&sd=20221121&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=dpe2ReadMore&cid=20230309&cid=DM1353640&bid=1740167811

 

Za podršku organizmu ako je u deficitu sa prethodno pomenutim supstancama možete pogledati sledeće sasvim prirodne prozvode visoke bioraspoloživosti:

 

Za dodatne informacije o ovim i drugim proizvodima kontaktirajte nas na:

📞 +381 60 4530454

 sasvimprirodno.net@gmail.com