Ostvarite veći dobitak u mišićnoj masi i snazi

Izgradite mišiće bolje i brže, dok dobijate fokus, energiju i jačinu čistom snagom.

UKRATKO

BCAA, ili aminokiseline razgranatog lanca, pomažu vašem organizmu da ostane u pozitivnom balansu kako bi podstakao rast mišića, popravio i smanjio bol u mišićima posle treninga. Beta-Alanin poboljšava vašu izdržljivost, povećava snagu i optimizuje oporavak.

U svakom od nas postoji sportista, koji želi da uradi više i bude bolji.

Možda za vas taj sportista ne želi ništa drugo nego da imate snagu, brzinu i samopouzdanje, da steknete prednost u konkurenciji.

Ili možda samo želite da budete bolji danas – i još bolji sutra – sa fokusom, energijom i izdržljivošću da to učinite.

Bez obzira na vaš nivo fizičke sposobnosti ili godine, optimalna ravnoteža i harmonija za punjenje organizma i uma su isto toliko važni kao i svaki savet za izgradnju mišića.

Sportska ishrana je evoluirala kako bi pružila smernice i podršku koje su potrebne i takmičarskim sportistima i aktivnim odraslim osobama.

Zaista osnova sportskog uspeha je ova specijalizovana vrsta ishrane koja vam pomaže da postignete najbolje rezultate, šta god to za vas značilo. Dobro zaokružen program uključuje ishranu, tečnosti i hranljive materije kako bi vaše organizam bio dobro hidriran i funkcionisao na vrhunskom nivou.

Kako je svaki pojedinac jedinstven, tako su jedinstveni i vaši individualni ciljevi. Vaši ciljevi mogu uključivati poboljšanje atletskih performansi, definicije – ili dobijanje čiste mišićne mase ili jednostavno poboljšanje sastava vašeg organizma.

—————————————————————————————————————————————————————

Korišćenje aminokiselina za izoštravanje definicije

—————————————————————————————————————————————————————

Aminokiseline su poslednjih godina privukle veliku pažnju u sportskoj ishrani.

Međutim, važno je shvatiti da sve aminokiseline ne deluju isto u vašem organizmu.

Esencijalne aminokiseline su one koje vaš organizam ne može sam da proizvede. Umesto toga, moraju se dobiti iz hrane koju jedete ili dodataka ishrani.

Postoji devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za sintezu proteina.

Od devet esencijalnih aminokiselina, tri se smatraju aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA) – zbog njihove razgranate strukture.

BCAA su ključni za stimulaciju sinteze mišićnih proteina – i sportistima su najvažniji, jer mogu pomoći u povećanju mišićne mase i snage.

Prednosti BCAA za rast mišića su slične onima od konzumiranja visokog nivoa proteina, osim što BCAA nude dodatnu prednost jer posle treninga pomažu brži oporavak i pomažu u smanjenju bolova u mišićima.

Ove izuzetne aminokiseline se takođe mogu metabolisati u energiju i dovesti do viših nivoa ATP-a, ili adenozin-5-trifosfata – prirodne energetske „valute“ vaših ćelija koja igra ključnu ulogu u skladištenju i prenosu ćelijske energije, kao i varenju.

Korišćenje BCAA za energiju smanjuje nivoe mlečne kiseline u mišićima, što može pomoći u odlaganju umora, omogućavajući vam da vežbate duže i teže.

5 jednostavnih načina da poboljšate svoje atletske performanse

 1. Jedite dovoljno proteina. Ozbiljnim sportistima je potrebno 30 do 40 grama proteina četiri puta dnevno.
 2. Dok profesionalni sportisti treba da se preopterećuju složenim ugljenim hidratima, drugi bi trebalo da razmotre vežbanje na gladovanju kako bi maksimizirali autofagiju, sagorevali masti za gorivo i pomogli u rezervi glikogena – što je važno za anaerobne performanse.
 3. Izbegavajte hidrataciju običnom vodom. Dodatak soli i elektrolita je od suštinskog značaja za optimalnu hidrataciju. Ako ste visoko takmičarski sportista, razmislite o aklimatizaciji na dehidraciju da biste povećali volumen krvi.
 4. Efikasno se rashladite tokom vežbanja tako što ćete hladnu vodu naneti na dlanove, uši i lice, kao i na donji deo stopala (umesto na grudi ili leđa).
 5. Razmislite o dodavanju aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) i beta alanina vašem režimu suplemenata da biste optimizovali dobijanje mišića i formiranje karnozina, koji pomaže u usporavanju starenja ćelija i štiti od mitohondrijalne disfunkcije.

 

—————————————————————————————————————————————————————

ABC o BCAA

—————————————————————————————————————————————————————

Za atletske performanse, tri najvažnije esencijalne BCAA aminokiseline su leucin, izoleucin i valin.

S obzirom da se smatraju gradivnim blokovima proteina, ove BCAA imaju koristi za vaše mišiće, energiju i ukupne performanse na više načina:

 • Pomozite da bolje i brže izgradite mišiće
 • Smanjite razgradnju mišićne mase
 • Poboljšajte oporavak mišića posle vežbanja i smanjite bol
 • Pomozite da se popravi i obnovi čista mišićna masa
 • Odložite zamor mišića kako biste mogli da radite teže i duže
 • Povećajte nivo energije i izdržljivost
 • Poboljšajte sastav organizma

Kada vežbate, vaš organizam koristi BCAA kao gorivo onda kada se njegove zalihe glikogena (energije) iscrpe. Ako se nivoi BCAA uskladištenih u vašem organizmu smanje, vaš organizam više ne može da se popravi kako treba.

Što je još gore, ako potrošite svoje uskladištene BCAA dok radite trening visokog intenziteta, vaš organizam će početi da razgrađuje mišićnu masu za gorivo – nešto što nijedan sportista ne želi da se desi.

Da biste bili sigurni da imate dovoljno BCAA, možete pomoći svom organizmu da održi pozitivnu ravnotežu, promoviše popravku i rast mišića i smanji bolove u mišićima povezanim sa vežbanjem.

—————————————————————————————————————————————————————

BCAA: Za ozbiljne sportiste se o tome ne može pregovarati

—————————————————————————————————————————————————————

Ako ste ozbiljan – ili čak profesionalni – sportista, BCAA mogu biti jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji sastojak za napajanje vašeg organizma.

Studije pokazuju da potencijalne prednosti BCAA spadaju u jednu ili više kategorija. Evo samo nekoliko…

 • Poboljšanje mišićne mase

U studiji sa 36 muškaraca treniranih za snagu koji su praktikovali trening otpora najmanje dve godine, oni koji su uzimali BCAA suplement (umesto sportski napitak koji sadrži 28 grama ugljenih hidrata ili 28 grama proteina surutke) primetili su poboljšanje mišićne mase i smanjenje procenta telesne masti.

 • Izvođenje vežbe

U studiji sa 26 muškaraca studentskog uzrasta, jedna grupa je uzimala dodatak BCAA, a druga placebo. Obe grupe su zamoljene da voze bicikl do iznemoglosti. U grupi koja je primala BCAA, nivoi serotonina u krvi su bili niži tokom aktivnosti – važne hemikalije u mozgu koja je uključena u umor od vežbanja. Dodatak BCAA takođe je poboljšao energetski metabolizam i smanjio markere oštećenja mišića.

 • Pomaže u ograničavanju oštećenja ili povreda skeletnih mišića

Tokom vežbi visokog intenziteta i izdržljivosti može doći do oštećenja mišića usled mehaničkog naprezanja i posledičnog zapaljenskog procesa koji se javlja posle aktivnosti. Sistematski pregled istraživanja sugeriše da dovoljno visoki nivoi – i početni period punjenja – BCAA mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišića koja nastaju tokom vežbi izdržljivosti i visokog intenziteta.

Kada kupujete BCAA, budite sigurni da su prisutni u svom idealnom odnosu – 2:1:1 – dva dela L-leucina prema jednom delu L-izoleucina i L-valina za optimalne rezultate.

—————————————————————————————————————————————————————

Ne samo za profi sportiste, BCAA su takođe dobra za starenje organizma

—————————————————————————————————————————————————————

Svako ko je proslavio rođendana više od nekoliko decenija može vam reći… Starenje nije blagonaklono prema vašoj mišićnoj masi.

Kako starite, nije neobično da doživite progresivan gubitak mišićne mase. Ovo stanje, poznato kao sarkopenija, može dovesti do slabosti mišića i ograničiti vašu pokretljivost.

Ali to nije sve… Gubitak skeletnih mišića takođe može negativno uticati na vaš metabolizam, cirkulaciju i spoznaju. Skeletni mišići pomažu u regulisanju funkcije vaših organa i igraju ulogu u zdravlju imuniteta.

Sarkopenija povećava rizik od povreda i invaliditeta, kao i gubitak nezavisnosti. To je verovatno najveća pretnja vašem zdravom načinu života.

Istraživači sada veruju da starenje – i rezultirajuća sarkopenija – mogu biti povezani sa promenama u tome kako metabolizam mišićnih proteina reaguje na hranu koju jedete.

Studije koje su uključivale velike grupe starijih, kao i mlađih pojedinaca, zaključile su da iako se mišićna masa smanjuje sa godinama, anabolizam mišićnih proteina (formiranje mišića) može se direktno stimulisati obezbeđivanjem pravih aminokiselina.

Pokazalo se da su BCAA posebno vredni za starije, jer istraživanja pokazuju da ove posebne aminokiseline akutno stimulišu sintezu mišićnih proteina kod starijih osoba.

Čini se da se sve svodi na leucin… Istraživači veruju da bi dodatna količina leucina u BCAA možda mogla da prevaziđe otpornost mišićnih proteina na leucin povezanu sa godinama.

Leucin je najmoćniji od BCAA za stimulaciju sinteze mišićnih proteina, a to postiže putem dobro poznatog signalnog puta rapamicina (mTOR) kod sisara.

Pored BCAA, preporučujem da dodate trening za ograničavanje protoka krvi (BFR) vašoj rutini treninga snage. Izgradnja mišića pomoću BFR je izuzetno važna za sprečavanje slabosti i zaštitu vašeg zdravog životnog veka kako starite.

—————————————————————————————————————————————————————

Šta neki dobavljači BCAA ne žele da znate

—————————————————————————————————————————————————————

Dok smo već na temi BCAA, postoji nešto što treba da znate… Dobavljači su godinama uspešno čuvali nekoliko prljavih malih tajni o BCAA – i još uvek to čine kad god mogu.

BCAA se mogu dobiti iz biljaka ili životinja, a tradicionalno većina dolazi iz životinjskih izvora. Keratin – protein koji se nalazi u vašim folikulima kose – je glavni izvor BCAA životinjskog porekla.

Dakle, evo prve prljave male tajne… Mnogi BCAA su napravljeni od jeftinih, neproverenih sastojaka dobijenih od keratina iz ljudske kose, životinjske kože i ptičjeg perja.

Proces ekstrakcije ovih BCAA baziranih na životinjama je intenzivan, uključujući oštre kiseline, hemikalije i rastvarače.

Kada BCAA potiču iz biljaka, obično se dobijaju iz soje ili kukuruza.

Ovo je druga prljava mala tajna… Pošto su soja i kukuruz dva useva danas najviše podvrgnutih bioinžinjeringu u SAD, većina biljnih BCAA potiče od GMO zrna.

Čiste, ne-GMO biljne BCAA se prave kroz proces fermentacije, koristeći probiotičke bakterije i biljni izvor za obezbeđivanje koncentrisanih količina leucina, izo-leucina i valina. Takođe se izbegava oštra hemijska obrada, prilagođeni su veganima i podržavaju optimalno varenje.

Zašto jednostavno ne pretpostavite da svi dobavljači proizvode svoje BCAA prema odgovornoj i održivoj metodi?

Sve se svodi na cenu. Proizvodnja BCAA iz biljnih izvora bez GMO košta više – čak četiri puta više.

I mnogo je jeftinije proizvoditi BCAA od životinjskih delova, kao što su krzno svinja, pačje perje, kosa i druge komponente, a zatim dodati veštačke boje i arome, kao i zaslađivače kako bi konačni proizvod bio privlačan potrošaču.

—————————————————————————————————————————————————————

Zašto je beta-alanin važan za vaš učinak

—————————————————————————————————————————————————————

Postoji još jedna aminokiselina koja radi sinergistički sa BCAA kako bi poboljšala performanse vežbanja, izdržljivost i rast mišića i omogućava brz oporavak posle treninga. Sve dok povećavate svoju mentalnu jasnoću i fokus…

Beta-alanin, neesencijalna aminokiselina koja se proizvodi u vašem organizmu, vezuje se za histidin koji se prirodno pojavljuje da bi formirao karnozin, važan dipeptid koji iz mišićnog tkiva uklanja mlečnu kiselinu– nusproizvod zbog kojeg se vaši mišići osećaju umorno i bolno posle vežbanja.

Vremenom, karnozin vam pomaže da izgradite izdržljivost i smanjuje vreme oporavka kako bi vam omogućio da postignete vrhunske performanse.

Količina beta-alanina koju ste uskladištili u svom organizmu određuje koliko karnozina vaš organizam može da proizvede. Takođe neophodan za zdravlje ćelija, karnozin pomaže u usporavanju starenja ćelija i štiti od mitohondrijalne disfunkcije.

Beta-alanin takođe nudi ogromnu vrednost za najmanje tri druge grupe pojedinaca, pored bodibildera…

 1. Svako sa metaboličkim zdravstvenim izazovima (višak masnoće na stomaku može biti crvena zastavica), što većina Amerikanaca ima. Beta-alanin podržava metaboličko zdravlje, uključujući zdrave nivoe glukoze natašte.
 2. Stariji pojedinci, pošto nivoi karnozina u mišićima opadaju zajedno sa smanjenjem mišićne mase vezanim za uzrast. Beta-alanin podržava povećanje mišićne mase u starijoj populaciji.
 3. Svako ko se hrani vegetarijanski ili jede malo crvenog mesa, jer verovatno ima niži nivo karnozina u mišićima, što može dovesti do poteškoća u izgradnji mišića. Sinteza beta-alanina u vašoj jetri – jedinom izvoru dostupnom vegetarijancima –  je niska kod ljudi i može samo da održava nizak nivo karnozina u mišićima.

Dakle, zašto jednostavno ne uzmete dodatak karnozina?

Dok suplementi karnozina nude mnoge pozitivne zdravstvene prednosti, ako je vaš cilj da pomognete vašem organizmu da proizvodi karnozin, uzimanje prekursora – kao što je beta-alanin – obično je efikasnije od stvarne supstance koju pokušavate da povećate (karnozin).

Istraživanja pokazuju da se sa suplementima karnozina, samo vrlo mala količina beta-alanina nalazi u krvotoku. Dok je dovoljno histidina prirodno prisutno u vašem organizmu da zadovolji potrebe mišića za stvaranje karnozina, vaš organizam može da proizvodi karnozin samo kada imate dovoljno beta-alanina.

 

Autor Dr. Joseph Mercola

Preuzeto i prevedeno sa: https://products.mercolamarket.com/bcaa/?ui=dc0d65e94d1d0b8a29a4077dd4c04b19171869646e29b444fae0296a7768aad6&sd=20221121&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=dpe2ReadMore&cid=20230204_HL2&cid=DM1331921&bid=1711814834

 

Za podršku organizmu koji je u nedostatku BCAA, alanina i proteina pogledajte sasvim prirodne prozvode visoke bioraspoloživosti:

 

Za dodatne informacije o ovim i drugim proizvodima kontaktirajte nas na:

📞 +381 60 4530454

sasvimprirodno.net@gmail.com