Unos vitamina B može sprečiti perifernu neuropatiju uzrokovanu dijabetesom

Dijabetes je bio sedmi vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama u 2019. na osnovu 87.647 umrlica u kojima je dijabetes naveden kao osnovni uzrok smrti, prema Američkom udruženju za dijabetes. U 2019. godini, 37,3 miliona Amerikanaca, ili 11,3 odsto stanovništva, imalo je dijabetes.

Najnovije istraživanje Međunarodne unije za dijabetes otkrilo je da je jedan od četiri intervjuisana dijabetičara prijavio da nije dobio adekvatne informacije o bolesti. Kao rezultat toga, mnogi pacijenti nisu uspeli da pravilno zbrinu komplikacije, što je ozbiljno otežavalo njihov svakodnevni život.

 

Dijabetes uzrokuje perifernu neuropatiju

Pacijenti sa dijabetesom često nisu svesni veze između periferne neuropatije i dijabetesa. Stoga, oni mogu pogrešno protumačiti osećaj fizičke paralize kao deo starenja. Kako simptomi dijabetesa nisu uvek očigledni u ranim fazama, do trenutka kada neki pacijenti traže medicinsku pomoć, bolest je možda značajno napredovala.

Specijalista za endokrinu medicinu i dijabetes dr Tsang Man-wo iz United Christian Hospitala ističe da je dijabetes istaknuti uzrok periferne neuropatije. Nervna vlakna u okolnom nervnom sistemu su oštećena, što uzrokuje povrede perifernih nerava ili mikrovaskularnu disfunkciju zbog povišenog nivoa šećera u krvi.

Periferna neuropatija može dovesti do višestrukih zdravstvenih rizika, uključujući gubitak senzora, atrofiju mišića i drhtavost, povećavajući rizik od povreda i čineći svakodnevne aktivnosti izazovom. Pacijenti sa dijabetesom su skloni drugim teškim zdravstvenim stanjima, kao što su čirevi na koži i amputacija stopala izazvana dijabetes melitusom.

 

Kako sprečiti perifernu neuropatiju?

Tsang predlaže da je najbolji način za sprečavanje lezija ili daljeg pogoršanja dijabetesa kontrola nivoa šećera u krvi. Pored kontrole šećera u krvi, pacijenti treba da održavaju normalan krvni pritisak i nivo holesterola, izbegavaju pušenje i konzumiranje alkohola i redovno vežbaju.

Štaviše, pacijenti treba da uzimaju dovoljno vitamina B1, B6 i B12 za efikasnije održavanje zdravlja krvnih sudova i nervnog sistema.

Nedostatak vitamina B1 utiče na srce i stopala, oštećuje nerve i verovatno izaziva beri-beri, takođe poznat kao nedostatak tiamina. Nedostatak vitamina B6 utiče na krv i mozak, signalizirajući transdukciju nervnog sistema. Nedostatak vitamina B12 utiče na regeneraciju krvi i nervnog sistema, ili još gore, uzrokuje skorbut, malignu anemiju, gubitak čula i demenciju.

Metformin je uobičajen lek za lečenje dijabetesa. Međutim, veća doza i produžena upotreba, posebno tokom tri godine ili više, mogu uticati na apsorpciju vitamina B12 u crevima, što dovodi do periferne neuralgije.

Tsang kaže da povećanjem unosa vitamina B posebno za nervni sistem, kao što su B1, B6 i B12, simptomi periferne neuropatije se mogu ublažiti i sprečiti.

Lekar predlaže da svaki put kada pacijenti naiđu na utrnulost udova, posebno dijabetičari, ne treba da previde mogućnost periferne neuropatije i da je zamene za artritis ili išijas.

 

Autor Ching Hong

Preuzeto i prevedeno sa: https://www.theepochtimes.com/health/vitamin-b-intake-can-prevent-peripheral-neuropathy-caused-by-diabetes_4891375.html?utm_source=healthnoe&src_src=healthnoe&utm_campaign=health-2023-01-02&src_cmp=health-2023-01-02&utm_medium=email&est=rPJJEJXrLoMJjdGLwaLzBoocE6Wm3Rp9BlKTnBN3JUypUcLpQIA6sLXgVTJAzoh9sLV8Hg%2FHxCo%3D

 

Za podršku organizmu ako je u deficitu sa vitaminima grupe B, možete pogledati sledeće sasvim prirodne prozvode visoke bioraspoloživosti:

 

Za dodatne informacije o ovim i drugim sasvim prirodnim proizvodima kontaktirajte nas na:

📞 +381 60 4530454

 sasvimprirodno.net@gmail.com