ANEMIJA, MALAKSALOST I ENERGIJA

Anemija podrazumeva skup stanja kod kojih je broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita) u krvi manji od normalnog. Postoji i manjak hemoglobina (pigment) koji prenosi kiseonik. Prema veličini i izgledu crvenih krvnih ćelija može se zaključiti o kojoj vrsti anemije se radi. Najčešći oblici anemije su hemolitička, mikrocitna, makrocitna i anemija srpastih ćelija koja je retka (nasledni faktor).

Kada se životni vek sa 120 dana (normalni životni vek crvenih krvnih ćelija) smanji zbog bržeg uništavanja govorimo o hemolitičkoj anemiji. Uglavnom je naslednog karaktera. Simptomi su sledeći: žutilo na licu i ostalim delovima kože (visok nivo bilirubina), uvećana slezina… Uzroci: defekti u membrani crvenih krvnih ćelija, genetika, opekotine itd. Glavni uzroci anemije su gubitak crvenih krvnih ćelija – eritrocita (krvarenjem), brže uništavanje ćelija nego stvaranje, nedovoljna proizvodnja eritrocita i… Glavni simptomi anemije su vrtoglavica, bolovi u glavi, brzo zamaranje, gubljenje daha posle napornog fizičkog rada, bledilo kože itd.

Anemija može nastati i zbog manjka vitamina a posebno vitamina B12 i folne kiseline i nazivamo je makrocitnom anemijom (ćelije su veće i nemaju crvenu boju kao normalne ćelije). Razlog nastanka ove anemije je najčešće loša ishrana, poremećaj u varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka, konzumiranje velikih količina alkohola i… Kada nedostaje samo B12 govorimo o pernicioznoj anemiji (autoimuni poremećaj). Ishrana sa malo svežeg povrća, neki lekovi, alkohol, trudnoća dovode do manjka folne kiseline što može izazvati takođe makrocitnu anemiju.

U najvećem broju slučajeva kada postoji manjak gvožđa radi se o mikrocitnoj anemiji (mali i svetliji eritrociti). Ishrana je najvažniji razlog za ovu vrstu anemije. Simptomi: loš kvalitet noktiju, i kose (postaju lomljivi), osetljiv i bolan jezik, umor, nesvestica itd. Uzrok: ishrana sa niskim sadržajem gvožđa, vitamina C, obilne menstruacije, gubitak krvi zbog nekih bolesti sistema organa za varenje ili bubrega, trudnoća, zastoj u rastu dece, smanjena apsorpcija gvožđa.

NAPOMENA: Kada se javi bilo koji od prethodno navedenih simptoma, obraćanje stručnom licu je najbolji put da se reši uzrok pojave ili simptoma.

GVOŽĐE I ISHRANA – ANEMIJA

Nedovoljno unošenje crvenog mesa (ali ne i previše), nemasna junetina, ribe, namirnica koje sadrže vitamin C, namirnica koje sadrže folnu kiselinu – salate, peršun, brokoli, cvekla, grašak, šljive, lisnato zeleno povrće, bademi, seme bundeve i vitamin B12 iz hrane, uz manjak želudačne kiseline (HCl) može kod nekih osoba, posebno žena u periodu do menopauze uticati na smanjenje nivoa gvožđa u organizmu.

Po doktoru Rejmondu Peatu, neorgansko gvožđe uneto u velikim dozama teže se apsobuje i nadoknada istog traje dok se uzima. Na ovaj način gvožđe se može deponovati u jetri i izazvati češće infekcije, smanjiti prisutnost vitamina E, stvoriti vidljive tamne krugove oko očiju koji i posle prestanka uzimanja gvožđa obično ostaju. Kod uzimanja organskog gvožđa iz hrane ove pojave su retko prisutne. Kod težih i čestih anemija obavezno konsultovati stručno lice.

Šta pomaže?

Kobinovanjem paprike crvene boje i ostalih namirnica koje sadrže vitamin C (limun, pomorandža, avokado) sa spanaćem može biti od koristi u boljoj iskorišćenosti gvožđa u organizmu.

Čajevi svih vrsta, a posebno zeleni i crni čaj uzeti u većim količinama (supstance koje se nalaze u čaju) mogu uticati na slabiju iskorišćenost gvožđa iz namirnica koje uzimamo u ishrani.

Konzumiranjem crnog pasulja u odnosu na ostale vrste mahunarki može se izbeći nedostatak gvožđa u organizmu, posebno kod onih osoba kojima je iz zdravstvenih razloga zabranjena upotreba goveđeg mesa (zbog sadržaja holesterola i zasićenih masnoća).

Uzimanjem goveđeg i pilećeg mesa 2-3 puta nedeljno oko 100 grama dnevno (prekomerne količine sadrže velike količine zasićenih masnoća) a ostalim danima u nedelji ribe, jaja, crvenog pasulja, sočiva – to je u stvari kombinacija biljnih i životinjskih proteina koje sadrže dosta gvožđa možemo smanjiti nastanak anemije. Uz ove namirnice obavezno dodavati namirnice koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu a B12 već je prisutan u hrani koja sadrži gvožđe – meso. Ako pored i ovakve ishrane nivo gvožđa pada, obavezno potražite pomoć stručnog lica. Na slabiju apsorpciju gvožđa u organizmu može uticati previše uzimanja ovsenih i pšeničnih mekinja i ostalih pahuljica, koštunjavog voća, čajeva (posebno ako se piju uz hranu), ali i mlečne čokolade, mleka i mlečnih proizvoda. U nekim slučajevima, posebno kada je anemija već prisutna, jedinjenja fitati mogu uticati na vezivanje gvožđa za sebe i izbaciti ga kroz stolicu a ima ih u nekoj meri i u cvekli i spanaću. Ovo je prisutno u retkim slučajevima kod poremećaja metabolizma. Uzimanje previše belih šećera i prerađevina od šećera može smanjiti apsorpciju gvožđa, posebno kod dece u razvoju.

Evo još nekih namirnica koje sadrže gvožđe: suve smokve, kajsije, urme, crne maslinke, proso, susam, kupina i ostalo bobičasto voće, kivi, limun, nar, beli luk, kukuruz, grožđe itd.

Autor Prof. dr Momčilo Matić, doktor prirodne medicine

Iz knjige: Kako telo dobija i gubi energiju, Beograd, 2016. strane 155 do 159.

Prof. dr Momčilo Matić, autor knjige iz koje smo preneli ovaj članak, govorio je o uzrocima nastanka anemije i kako se pravilno hraniti da do anemije ne bi došlo. Međutim, ima još detalja koji u današnje vreme dodatno kvare sliku o zdravoj ishrani. To je činjenica da u današnjem voću i povrću, kao posledica primene agrotehničkih mera, velike zagađenosti okoline, visoke eksploatacije na zemljištu koje je usled toga sve siromašnije mineralima preko neophodnim za rast i razvoj useva i biljaka, ima značajno manje mikronutrijenata koji su neophodni za normalno zdravlje čoveka. Nemačka istraživanja govore da je količina vitamina C u domaćim jagodama u periodu od 1987. do 2002. godine smanjena za 85% ! Istovremeno, istraživanja u SAD kazuju da količina hranljivih materija koja se početkom XX veka nalazila u 1 kg. kupusa, početkom XXI veka se nalazi u 5 kg. kupusa!

Posledice, tj. zaključak se sam nameće, a to je da ako želimo biti zdravi i našem organizmu obezbediti sve ono što mu je svakodnevno potrebno za normalan rad i razvoj to je neophodno koristiti suplemente, ali po mogućstvu, sasvim prirodne suplemente kojima se nadoknađuje deficit bioaktivnih sastojaka. Detalnjije o potrebi za korišćenjem bioaktivnih dodataka pogledajte ovde.

U tom smislu možemo preporučiti sasvim prirodne proizvode, visokog kvaliteta i efikasnosti:

  • za nedostatak gvožđa, vitamina C i folne kiseline Elemvital s organskim gvožđem, koji sadrži (1 kapsula) organsko gvožđe 142%, vitamin C 100% i folnu kiselinu 75 % od dnevnih potreba,
  • za nedostatak gvožđa FitLine Restorate, koji sadrži (1 merica = 6,7 grama) gvožđe 36% od dnevnih potreba, i
  • za nedostatak vitamina B12, C i folne kiseline FitLine Activize Oxyplus, koji sadrži (1 porcija = 5 grama) vitamin B12 60%, vitamin C 113% i folnu kiselinu 150% od dnevnih potreba.

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com