Čudo mršavljenja, ili šta je MCT?

 O trigliceridima masnih kiselina srednjeg lanca, ili medium chain triglycerides (MCT), raspravlja se kao o tretmanu za korigovanje gojaznosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma još od 1950-ih. Međutim, nikada nisu pobrali velike lovorike, uprkos činjenici da su u osnovi delovanja MCT-a, za razliku od mnogih popularnih načina za sagorevanje masti, pravi i dobro proučeni mehanizmi delovanja.

 

Kako se MCT razlikuju od običnih triglicerida?

Za početak, zapravo bi bilo ispravnije govoriti ne o trigliceridima, već jednostavno o masnim kiselinama, jer trigliceridi nisu ništa drugo do oblik pakovanja masnih kiselina. Sada, većina masti koje su prisutne u našoj hrani su masne kiseline dugog lanca (to jest, sa dugom hemijskom formulom) i, shodno tome, upakovane su u dugolančane trigliceride. A upravo takvi trigliceridi su najčešći u našem telu.

Međutim, neke prirodne masti imaju prosečnu dužinu lanca i upravo one formiraju ove MCT. Činilo bi se malo duže ili malo kraće – u čemu je razlika! Ali, kao što se često dešava u prirodi, naizgled mala razlika može dovesti do sasvim drugih posledica.

 

Zašto su obični trigliceridi loši i zašto su MCT dobri

Za početak, u prirodi nema loših masti. Ovaj homo non-sapiens uspeva da izokrene sve i svašta. Ovde postoji samo jedan problem – nama su obične dugolančane masne kiseline veoma teško svarljive. One su (što je i razumljivo) nerastvorljive u vodi, pa ih telo, u procesu varenja u crevima, pakuje u posebne transportne čestice – hilomikrone.

Ove čestice se sastoje od molekula rastvorljivih u vodi, a sadrže masne trigliceride dugog lanca. Kao rezultat toga, trigliceridi dobijaju priliku da uđu u krvotok i odatle prodiru u ćelije kojima su potrebne masti.

Kao što vidite, ovde nema ništa loše, ali samo ako broj hilomikrona sa trigliceridima ne počne da prelazi prihvatljivi prag. A to se dešava (osim retkih genetskih poremećaja) samo u jednom slučaju – kada počnemo hronično da preterujemo sa mastima u ishrani.

Pa, hronično visok nivo hilomikrona sa trigliceridima u krvi je glavni pokretač gojaznosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

 

Fokusi MST

MCT su, za razliku od konvencionalnih drugih triglicerida (upravo zbog kraće dužine lanca), prilično rastvorljivi u vodi i stoga im nije potreban tako složen i potencijalno opasan sistem transporta kroz krv.

Koristeći ovu privilegovanu poziciju, MCT putuju iz creva direktno u jetru, zaobilazeći krvotok. Shodno tome, u najmanju ruku, MCT ne opterećuju krv i ne povećavaju rizik od navedenih metaboličkih poremećaja. To je prvo.

Drugo, MCT, ulaskom u jetru, vrlo brzo oksidiraju i formiraju ketonska tela. A poznato je da su ketonska tela odličan izvor energije koji može dobro zameniti potencijalno štetne ugljene hidrate. Štaviše, za razliku od konvencionalnih masnih kiselina, MCT-u nije potreban nosač, L-karnitin, da uđe u mitohondrije radi naknadne oksidacije, što čini metabolizam MCT-a još lakšim.

Naravno, i obične masti mogu da proizvedu ketonska tela, ali s obzirom na njihov složen metabolizam i neizbežno upadanje u masno tkivo, organizam to čini krajnje nerado. Svi oni koji su ikada probali Atkinsovu dijetu dobro znaju – prvih nekoliko dana morate izdržati bez ugljenih hidrata da biste konačno naterali organizam da otvori masnu kapsulu i počne zamenjivati ugljene hidrate ketonskim telima.

Treće, postoji još jedan veoma interesantan aspekt delovanja MCT – oni doprinose značajnom povećanju nutritivne termogeneze. Da vas podsetim da je termogeneza hrane povećanje telesne temperature tokom varenja. A ovo, između ostalog, značajno povećava potrošnju kalorija.

Ovaj mehanizam je još uvek malo shvaćen, ali naučnici sugerišu da je ovo drevni zaštitni mehanizam za sprečavanje crevnih bakterija od prekomerne proizvodnje i razvoja crevne infekcije.

Činjenica je da mnogi predstavnici crevne mikroflore, u procesu iskorišćavanja nesvarenih ostataka hrane, luče masne kiseline kratkog ili srednjeg lanca. Shodno tome, njihova visoka koncentracija u crevima služi kao signal telu da se crevne bakterije veoma aktivno razmnožavaju.

Stoga, kao odgovor na povećanje koncentracije ovih kiselina u krvi, telo aktivira temperaturne centre u mozgu, a telesna temperatura počinje da raste. A kao što znate, podizanje telesne temperature je jedan od najstarijih i najefikasnijih načina za suzbijanje bakterija i virusa.

 

Druga strana medalje

Dakle, na prvi pogled, MCT je zaista magično sredstvo. Ne opterećuje krv hilomikronima, ne učestvuje u formiranju masnog tkiva, ne stvara rizik od dijabetes melitusa i metaboličkog sindroma, obezbeđuje dugu i sigurnu energiju i, pored toga, povećava potrošnju energije.

I tu se neizbežno postavlja pitanje: zašto MCT još nije napravio revoluciju? Postoji samo jedan razlog za ovo: MCT funkcioniše samo ako predstavlja značajnu zamenu za obične masti i ugljene hidrate. Kao brzi izvor korisne i dugotrajne energije, daje nam priliku da relativno bezbolno smanjimo unos ovih štetnih hranljivih materija. Međutim, ako to ne uradimo, MCT postaje beskorisan kao i sve druge metode gubitka težine.

Stoga je do sada MCT nalazio samo vrlo usku primenu. Prvo, može povećati efikasnost dijeta bez ugljenih hidrata, jer olakšava najteži prvi korak, kada se telo opire našoj odluci da eliminišemo ugljene hidrate i dugo, ne prelazi na ketonska tela.

Drugo, MCT se prilično aktivno koristi u sportskoj ishrani kao izvor dodatne, brze i dugotrajne energije.

Treće, MCT se koristi u nutritivnim formulama za decu i teško bolesne pacijente kao izvor brze energije koji ne izaziva prenaprezanje metaboličkih mehanizama.

 

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/chudo-pohudeniia-ili-chto-takoe-mst-62dfaf7393b64e773117346e?&

 

I za kraj, preporučujemo vam da posetite sledeći linkove – proizvodi koji su upravo namenjeni regulaciji telesne težine i dovođenja figure u idealno stanje!