Vitamin D za smanjenje fibroida materice

 

Zdravstvene prednosti vitamina D uključuju smanjenje rizika od fibroida materice, koji mogu izazvati simptome i smanjiti plodnost. Pre nego što se oslonite isključivo na suplemente, razmotrite ove tačke.

 

UKRATKO

  • Istraživanja otkrivaju da su dovoljni nivoi vitamina D u serumu povezani sa manjim rizikom od fibroida materice, koji se mogu manifestovati bolom u stomaku i nadimanjem, prekomernim menstrualnim krvarenjem, anemijom, bolom u donjem delu leđa i bolnim seksom
  • Fibroidi takođe mogu uticati na plodnost jer narušavaju oblik i funkciju materice, mogu opstruirati jajovode koji sprečavaju trudnoću, ograničavaju rast bebe i onemogućavaju vaginalni porođaj
  • Nažalost, većina trenutno dostupnih tretmana negativno utiče na plodnost, pa je ženi gotovo nemoguće da ima decu
  • Vitamin D se može pokazati kao tretman za nekoliko neželjenih efekata koji takođe čuvaju plodnost
  • Vaše telo proizvodi vitamin D i melatonin kroz razumno izlaganje suncu. Melatonin je moćan antioksidant, glavni hormon i regulator upale i ćelijske smrti
  • Nizak nivo vitamina D je takođe povezan sa lošim zdravljem kostiju, određenim vrstama raka, depresijom, srčanim oboljenjima i dijabetesom tipa 2. Jedini način da budete sigurni da vam je potreban suplement i koliko da ga uzimate jeste da uradite test krvi

 

Fibroidi materice su mišićni tumori koji rastu u zidu materice. Oni su skoro uvek benigni, ali sa simptomima može biti teško živeti. U izuzetno retkim slučajevima, fibroid se može transformisati u maligni tumor.

Fibroidi su prilično česti i javljaju se kod 70% belih žena i više od 80% crnih žena,[1] ponekad bez simptoma. Faktori koji mogu povećati rizik od razvoja fibroida uključuju gojaznost, porodičnu istoriju fibroida, starost i etničko poreklo.[2]

Simptomi uključuju obilno ili bolno krvarenje, krvarenje između menstruacija, često mokrenje, bolan seks, bol u donjem delu leđa i nemogućnost potpunog pražnjenja bešike kada fibroid vrši pritisak na uretru. Veći fibroidi mogu izazvati nadimanje stomaka i osećaj punoće u stomaku.[3] Preterano krvarenje tokom menstruacije takođe može dovesti do anemije.

Lečenje je određeno simptomima koji ukazuju na fibroide, veličinom i lokacijom fibroida, uzrastom i da li žena želi da zatrudni. Nažalost, većina trenutno dostupnih tretmana negativno utiče na plodnost, čineći gotovo nemogućim da žena ima decu.

Ovi tretmani uključuju hirurške procedure kao što su histerektomija, ablacija endometrijuma gde se sluznica materice uklanja ili uništava, embolizacija fibroida materice i radiofrekventna ablacija. Žene takođe mogu izabrati miomektomiju, što je hirurška procedura za uklanjanje fibroida bez narušavanja zdravog tkiva materice. Način na koji se postupak izvodi zavisi od veličine i lokacije fibroida.

Dok miomektomija ima veće šanse za očuvanje plodnosti, novi fibroidi mogu ponovo izrasti. Pored hirurških procedura, pilule za kontrolu rađanja, agonisti gonadotropin oslobađajućeg hormona i druge oralne terapije mogu se koristiti za kontrolu teškog krvarenja iz materice. Oni takođe utiču na plodnost, tako da žena ne može da zatrudni. Tretmani sa malo neželjenih efekata koji čuvaju plodnost su prioritet.

 

Vitamin D i fibroidi materice

Studija[4] objavljena 2022. godine u Fertility and Sterility ispitala je kako nivoi vitamina D mogu uticati na razvoj i napredovanje fibroida materice.

Istraživači su tražili tretman fibroida koji bi sačuvao plodnost. Proučavali su povezanost između žena sa nivoima vitamina D u serumu jednakim ili većim od 30 nanograma po mililitru (ng/mL) u odnosu na one sa nivoima seruma nižim od 20 ng/mL.[5] Učesnice su bile upisane od 2010. do 2012. i praćene tokom 5 godina.

Istraživači su izmerili nivoe vitamina D u serumu, izvršili standardne varijante ultrazvuka i ažurirali rezultate koji su se možda promenili od poslednje evaluacije. Pacijenti su bile afroameričke žene starosti između 23 i 35 godina koje u prethodnoj istoriji nisu imale fibroide.

Istraživači su uključili 1.610 žena i otkrili da 73% ima manjak vitamina D, mereno nivoom manjim od 20 ng/mL, a samo 7% ima dovoljne nivoe definisane nivoima vitamina D u serumu koji su veći od ili jednaki 30 ng/mL.

Ovaj nivo nedostatka je nešto bolji nego što je izmereno u prethodnim studijama. Studija iz 2011.[6] razmatrala je podatke ankete od 2005. do 2006. godine i otkrila je prevalenciju serumskih merenja vitamina D nižu od 20 ng/mL kod 82,1% crnkinja i 69,2% hispanoamerikanki, sa ukupnom stopom nedostatka od 41,6%.

Stopa testiranja i suplementacije vitamina D značajno je porasla poslednjih godina jer su istraživanja otkrila važnost niske vrednosti vitamina D u bolesti. Nedostatak definisan kao 20 ng/mL ili manje povezan je sa prelomima i gubitkom kostiju, a nivoi manji od 12 ng/mL „dramatično povećavaju rizik od viška smrtnosti, infekcija i mnogih drugih bolesti i treba ih izbegavati kad god je to moguće.“[7]

Istraživači u predstavljenoj studiji otkrili su da su nivoi vitamina D u serumu jednaki ili veći od 20 ng/mL povezani sa procenjenim smanjenjem rasta fibroida od 9,7% u poređenju sa ženama sa nivoom vitamina D manjim od 20 ng/mL.

Kada su istraživači pogledali podatke pojedinaca sa nivoima vitamina D jednakim ili većim od 30 ng/mL, to je bilo povezano sa približno 22% smanjenjem incidencije fibroida u poređenju sa pojedincima sa nivoima manjim od 30 ng/mL. Grupa sa najvišim nivoima vitamina D u serumu većim od 30 ng/mL takođe je imala povećanje gubitka fibroidnog tkiva za 32%.

Istraživači su priznali da su podaci ograničeni malim brojem slučajeva u grupi koji su imali nivoe krvi u serumu veći od ili jednaki 30 ng/mL. Međutim, oni veruju da podaci „podržavaju hipotezu da visoke koncentracije vitamina D smanjuju razvoj fibroida.“[8]

Ovo nije bila prva studija koja je analizirala efekat vitamina D na miome materice. U radu iz 2014.[9] je navedeno da je poznato da je vitamin D glavni regulator homeostaze kalcijuma, da ima jake antifibrotičke funkcije, da je bio moćno antitumorsko sredstvo koje inhibira rast ćelija fibroida in vitro i smanjuje lezije u pretkliničkim studijama na životinjama.

Radovi objavljeni 2013[10] i 2015[11] takođe su otkrili da vitamin D igra značajnu biološku ulogu u razvoju i proliferaciji mioma materice. Još jedno dvostruko slepo prospektivno kliničko ispitivanje[12] na 69 žena sa fibroidima materice i nedostatkom vitamina D pronađeno je da se, posle 10-nedeljne intervencije sa dodatkom vitamina D, veličina mioma materice značajno smanjila u poređenju sa placebo grupom.

 

Fibroidi materice utiču na funkciju endometrijuma i plodnost

Lečenje mioma materice često negativno utiče na plodnost, ali i sami fibroidi. Fibroidi narušavaju oblik i funkciju materice i mogu opstruirati jajovode, što sprečava trudnoću. Pošto zauzimaju prostor u materici, takođe mogu ograničiti rast bebe i onemogućiti vaginalni porođaj.

Kada žena ima male fibroide, lekar može da primeni pristup „gledaj i čekaj“ pre nego što nastavi sa lečenjem. Najčešći problemi[13] sa kojima se žena sa fibroidima suočava tokom trudnoće uključuju karličnu prezentaciju, porođaj koji ne napreduje, prevremeni porođaj i abrupciju placente kada se posteljica odvoji od zida materice, što je hitan slučaj.

Naučnici priznaju da fibroidi aktivno utiču na endometrijum ili sluzokožu materice. Dokazi sugerišu da postoji veza između broja fibroida koje žena ima i njenih problema sa plodnošću.[14] Molekularni putevi u rastu i razvoju fibroida mogu direktno uticati na funkciju endometrijuma. Jedan od tih procesa je proizvodnja ekstracelularnog matriksa (ECM) koji doprinosi ukočenosti i širenju tumora.

Kod nekih žena, fibroidi će se smanjiti posle menopauze. Ovo se dešava kada se nivoi hormona smanje tokom menopauze, a to su isti hormoni koji promovišu i podržavaju rast fibroida.[15] Fibroidi su prilično česti i retko uzrokuju akutne komplikacije.

Međutim, kada uzrokuju komplikacije, mogu biti izazovni. Tromboembolija, akutna retencija urina i bubrežna insuficijencija, akutna vaginalna ili intraperitonealna hemoragija, intestinalna gangrena i tromboza mezenterične vene su neke od akutnih komplikacija koje se mogu javiti kada fibroidi postanu veliki.[16]

 

Svetlost kao lek

Kako se severna hemisfera pomera u zimske mesece, vaša izloženost sunčevoj svetlosti se prirodno smanjuje. Skoro tri decenije me fascinira povezanost izlaganja suncu sa zdravljem, a u MedCram videu verujem da saznajemo neke od važnih činjenica koje su nedostajale.

Pulmolog dr Roger Seheult objašnjava sve detalje o tome kako sunčeva svetlost utiče na vaše zdravlje – ne samo kroz povećanje nivoa vitamina D, već i kroz proizvodnju melatonina. Traje otprilike dva sata, ali se isplati pogledati ga ako imate vremena i bićete fascinirani novim uvidima koji bi mogli radikalno da promene vaše zdravlje.

Melatonin je glavni hormon,[17] moćan antioksidant[18] i reciklator antioksidansa,[19] i glavni regulator upale i ćelijske smrti.[20] Ove funkcije su deo onoga što ga čini tako važnim molekulom protiv raka.[21]

Seheult je takođe proizveo sažetu 25-minutnu verziju video snimka[22] u kojoj je raspravljao o nekim od ključnih nalaza koji su ga naveli da zaključi da je sunčeva svetlost značajno važan tretman za COVID-19.

Da sumiramo ključne nalaze, većina melatonina koji vaše telo proizvodi nastaje unutar vaših mitohondrija kao odgovor na blisko infracrveno zračenje sunca. Samo 5% melatonina se proizvodi u epifizi. Suprotno onome što biste mogli očekivati, suplementi melatonina ne završavaju u mitohondrijama gde su potrebni da bi se ublažila šteta od oksidativnog stresa.[23]

Istraživanja su takođe pokazala da je melatonin važan u lečenju COVID-a jer smanjuje učestalost tromboze i sepse i smanjuje smrtnost.[24] Seheult sugeriše da izlaganje suncu može pomoći u borbi protiv drugih respiratornih infekcija, uključujući COVID, a čini se da je proizvodnja melatonina unutar mitohondrija u biti ključni deo kako ovo funkcioniše.

On pregleda dokaze koji pokazuju da je stopa COVID-a širom sveta u korelaciji sa količinom sunca koje udara u to područje. Pozitivne stope slučajeva takođe su u korelaciji sa nivoima vitamina D u krvi.[25] Viši nivoi u krvi koreliraju sa nižom incidencom COVID-a i većim stopama preživljavanja bolničkih pacijenata.

Ukratko, vitamin D je verovatno više nego marker izlaganja suncu. Ali prednosti mogu biti posledica drugih faktora osim samog vitamina D. Kao što je primetio Seheult, neke studije koje su proučavale efekat davanja vitamina D pacijentima lečenim od teškog COVID-a nisu imale nikakvu korist, čak ni pri veoma visokim dozama.

 

Optimizirajte svoj dodatak vitamina D

Nizak nivo vitamina D povezan je sa lošim zdravljem kostiju, određenim vrstama raka, kardiovaskularnim oboljenjima, depresijom, multiplom sklerozom i dijabetesom tipa 2[26]. Istraživači su takođe povezivali nizak nivo sa povećanim rizikom od razvoja fibroida materice.[27]

Najbolji način da proizvedete vitamin D i melatonin i podržite svoje opšte zdravlje je razumno izlaganje suncu. Međutim, kako ulazimo u zimske mesece, možda će vam biti potrebna suplementacija da biste podržali nivo vitamina D. Jedini način da budete sigurni da vam je potreban dodatak i koliko da uzmete je da uradite test krvi.

Kada saznate svoj nivo u serumu, možete ga uključiti u Grassroots Health kalkulator vitamina D.[28] Ovo će vam pomoći da odredite koliko suplementa vam je potrebno tokom zimskih meseci. Takođe možete optimizovati suplementaciju vitamina D uzimanjem vitamina K2 i magnezijuma.

Ranije sam pisao o važnosti uzimanja vitamina K2 da bi se izbegle komplikacije povezane sa prekomernom kalcifikacijama u vašim arterijama kada uzimate velike doze suplementnog vitamina D. Prema istraživanju GrassrootsHealth:[29]

„… kombinovani unos i suplementacije magnezijuma i vitamina K2 ima veći uticaj na nivoe vitamina D nego bilo koji pojedinačno… uzimajući ili dodatni magnezijum ili vitamin K2 ili ništa.“

Magnezijum je neophodna komponenta za aktivaciju vitamina D. Bez dovoljnih količina magnezijuma, vaš organizam ne može pravilno iskoristiti suplement vitamina D koji uzimate.[30] Ovo pomaže da se objasni zašto su mnogima potrebne veće doze vitamina D da bi optimizovali nivoe. Kao što je primetio Mohammed Razzaque, profesor patologije na koledžu za osteopatsku medicinu Lake Erie u Pensilvaniji:[31]

„Ljudi uzimaju suplemente vitamina D, ali ne shvataju kako se on metaboliše. Bez magnezijuma, vitamin D nije zaista koristan. Konzumacijom optimalne količine magnezijuma, neko može da smanji rizik od nedostatka vitamina D i smanji zavisnost od suplemenata vitamina D.“

Prema naučnom pregledu iz 2018.[32], čak 50% Amerikanaca koji uzimaju suplemente vitamina D možda neće imati značajne koristi jer se vitamin D jednostavno skladišti u svom neaktivnom obliku pošto nemaju dovoljan nivo magnezijuma.

 

Izvori i reference

1 Gynecology & Obstetrics, 2020; doi.org/10.1002/ijgo.13102

2 UCLA Health, What Are Fibroids?

3 Cleveland Clinic, Uterine Fibroids, What are the symptoms of uterine fibroids?

4, 5, 8, 27 Fertility and Sterility, 2022; doi.org/10.1016/j.fertnstert.2022.08.851

6 Nutrition research, 2011; 31(1)

7 European Journal of Clinical Nutrition, 2020; 74

9 Women’s Health, 2014; 10(4)

10 Epidemiology, 2013;24(3)

11 Fertility and Sterility, 2015;104(3)

12 Caspian Journal of Internal Medicine, 2019; 10(2)

13 Office of Women’s Health, Uterine Fibroids, what if I become pregnant and have fibroids?

14 Frontiers in Cell and Developmental Biology, 2021 doi.org/10.3389/fcell.2021.633180

15 Cleveland Clinic, Uterine Fibroids, will fibroids go away on their own

16 Best Practice and Research Clinical Obstetrics and Gynecology, 2009; 23(5)

17 Indian Journal of Experimental Biology 1996; 34(5)

18 Frontiers in Pharmacology, 2020 doi.org/10.3389/fphar.2020.01220

19 Allergy Research Group, Melatonin, the Antioxidant Recycler

20 Cell Death & Disease 2019; 10(317)

21 Oncotarget, 2017; 8(24)

22 YouTube, January 26, 2022

23 YouTube, January 21, 2022 Minute 1:01:02

24 Diseases, 2021; doi.org/10.1016/j.ijid.2021.10.012

25 YouTube, January 26, 2022, Minute 3:00 – 4:15

26 National Institutes of Health, Vitamin D, Table of Contents – Vitamin D and Health

28 GrassRootsHealth Vitamin D Calculator

29 GrassrootsHealth Magnesium and Vitamin K2 Combined Important for Vitamin D Levels

30 Live Science February 26, 2018

31 Eurekalert February 27, 2018

32 Science Daily February 2018

 

Autor Dr. Joseph Mercola

Preuzeto i prevedeno sa: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/01/02/vitamin-d-for-uterine-fibroid-reduction.aspx?ui=dc0d65e94d1d0b8a29a4077dd4c04b19171869646e29b444fae0296a7768aad6&sd=20221121&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2ReadMore&cid=20230102&cid=DM1313271&bid=1684196754

 

Za podršku organizmu ako je u deficitu sa vitaminom D i/ili magnezijumom, možete pogledati sledeće sasvim prirodne prozvode visoke bioraspoloživosti:

 

Za dodatne informacije o ovim, ali i o drugim proizvodima kontaktirajte nas:

📞 +381 60 4530454

 sasvimprirodno.net@gmail.com