Najbolja hrana za mozak: DHA, DHA i još DHA

Dokozaheksaenska kiselina, ili DHA, jedna je od dve glavne omega-3 masne kiseline. Njen značaj za mozak razvijene i misleće osobe (i, što je najvažnije, one koja želi da održi visoku aktivnost mozga dugo vremena) jednostavno se ne može preceniti. Prosto nemamo vremena za to! Čim se naviknemo na jednu funkciju DHA, naučnici otkrivaju drugu, još važniju.

Sama suština mozga

Prvo, DHA je najvažniji strukturni element moždanih ćelija, koji određuje njegovu funkcionalnu aktivnost. Da pojednostavimo stvari, možemo reći da je DHA otprilike isto što i kalcijum za kosti. Ovaj poslednji uključuje mnoge druge minerale, kao i veoma važne proteine, ali kalcijum čini osnovu kosti.

Dakle, moždane ćelije su oko polovine sastavljene od različitih masti (lipida), od kojih u proseku 20-25% čini DHA. A u ćelijama retine (a ovo je meso mesa, moždanog tkiva) ova cifra dostiže 50%!

I to ne čudi – posebna fizičko-hemijska svojstva DHA određuju brzinu formiranja i širenja nervnih impulsa u nervnim ćelijama.

Energija i ishrana mozga

Još jedno važno svojstvo DHA za mozak povezano je sa njegovom hormonskom aktivnošću. Mozak je glavni potrošač kiseonika u našem telu, a za to mu je potrebno neprekidno snabdevanje krvlju. Milioni sićušnih kapilara prožimaju čitav mozak, a nijedan od njih ne bi trebao da zaustavi krv.

I tu u pomoć priskaču DHA i druge omega-3 masti, kojih u ćelijama krvnih sudova našeg mozga takođe ima u velikim količinama. Činjenica je da se iz omega-3 masti sintetišu posebne supstance slične hormonima, koje sprečavaju grč i vazokonstrikciju, održavajući visoku fluidnost krvi, sprečavajući stvaranje mikrotromba.

Misteriozni BDNF

Osim toga, relativno nedavno je otkrivena veza između sadržaja DHA u mozgu i aktivnosti sinteze intracerebralnog neurotrofnog faktora (BDNF), koji određuje sposobnost naših neurona da rastu, popravljaju i formiraju nove neuronske veze. O tome sam detaljno pisao u nedavnom postu „BDNF – hormon koji ljude čini ljudima„.

I na kraju – sinaptimid

Neuroplastičnost je glavna osobina našeg mozga. Ovo nije ništa drugo do sposobnost naših moždanih ćelija da konstantno stvaraju nove neuronske veze i na taj način adekvatno reaguju na spoljne signale. Neuroplastičnost (a ne samo broj neurona) određuje funkcionalne sposobnosti i mladolikost našeg mozga.

Sa određenim stepenom pojednostavljenja možemo reći da je neuroplastičnost sposobnost neurona da aktivno formiraju nove sinapse – veze sa drugim neuronima putem posebnih procesa (aksoni i dendriti). I ovaj proces, kao i svaki drugi u telu, mora se nečim kontrolisati i regulisati, a takva supstanca postoji u našem mozgu.

I tu zabava počinje. Prvo, ovaj regulator neuroplastičnosti pripada endokanabioidima. Dozvolite mi da vas ovde podsetim da endokanabioidni regulatorni sistem igra veoma važnu ulogu u regulaciji moždanih funkcija, i zato se marihuana ne može smatrati lakom i bezopasnom drogom. Kanabinoidi ove biljke mogu iskriviti i na kraju uništiti ovaj sistem zbog doza koje su veoma velike u poređenju sa prirodnim koncentracijama endokanabioida (za više detalja pogledajte post „Prvi plodovi legalizacije marihuane„).

Drugo, ime ovog prirodnog endokanabioida odgovornog za neuroplastičnost je N-dokozaheksaenoiletanolamin. Zar ne liči na nešto? Sasvim tačno – ovaj endokanabioid se sintetiše iz iste dokozaheksaenske kiseline (DHA).

Međutim, čak ni naučnici nisu hteli da koriste tako dugo ime, pa je N-dokozaheksaenoiletanolamin dobio drugo ime – sinaptimid. Lakše je i, što je najvažnije, više govori, jer mu je glavna funkcija formiranje novih sinapsi.

Pa, ovome možemo stati na kraj, mada … Postoji uporni osećaj da ćemo vrlo brzo čuti za nove, još važnije i neverovatne funkcije DHA u našem mozgu.

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

 

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/luchshaia-pisca-dlia-mozga-dgk-dgk-i-esce-raz-dgk-6155931f941761280f1bd873

O proizvodima u kojima se nalazi dokozaheksaenska kiselina detaljnije možete pročitati na sledećoj stranic:

 

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

✉ sasvimprirodno.net@gmail.com