5 kritičnih vitamina i minerala za vaše nerođeno dete

Naravno, svi vitamini i minerali su izuzetno važni za zdravlje buduće majke i njene bebe. Ali koliko god grubo zvučalo, većina njih je potrebna samoj majci, budući da joj rastući organizam u utrobi pohlepno oduzima sve supstance koje su mu potrebne. Kao rezultat toga, dete je dobro, ali majka ima stalne deficite, sa svim posledicama koje proizlaze iz njenog zdravlja.

Ali postoje vitamini i minerali, čiji nedostatak prvenstveno utiče na zdravlje nerođenog deteta. I na njih morate obratiti posebnu pažnju prilikom sastavljanja programa ishrane.

  1. Dokozaheksaenska kiselina

Ovo je možda najvažnija omega-3 masna kiselina i najvažnija za nerođeno dete. Činjenica je da je dokozaheksaenska kiselina (DHA) esencijalna komponenta membrana moždanih ćelija i ćelija mrežnjače.

Pravilno sazrevanje detetovog mozga, a posebno formiranje njegovog vidnog aparata i oštrine vida u budućnosti, direktno zavisi od toga koliko DHA ima u ishrani majke (a prosečna trudnica nema dovoljno).

Glavni izvori DHA su morska riba i plodovi mora. Ako mrzite ribu, možete preći na goveđi ili jagnjeći mozak, koji teško da je ukusniji ili zdraviji. Ako ne želite ni jedno ni drugo – izaberite dodatak ishrani na bazi čistih omega-3, ali sa pretežnim sadržajem DHA.

  1. Folna kiselina

Folna kiselina (ili vitamin B9) je još važniji za formiranje dečjeg mozga od DHA. Ako je DHA potrebna u poslednjoj fazi formiranja složenih struktura centralnog nervnog sistema, onda je bez folne kiseline sam proces formiranja mozga i kičmene moždine nemoguć, kada dete nije čak ni dete, već samo embrion.

Zbog toga, količinu folne kiseline u ishrani treba pomno pratiti i pre začeća.

Glavni izvori folne kiseline su spanać i drugo lisnato povrće, zeleni kupus (brokoli, prokulice), svež pasulj ili njegove klice. Ali, prvo, ne može svaka trudnica da jede takvu hranu u dovoljnim količinama, i drugo, sadržaj folne kiseline može se značajno razlikovati u zavisnosti od uslova skladištenja i pripreme. Zbog toga su i dalje potrebni preparati folne kiseline.

 

  1. Jod

Ovo je još jedan važan nutrijent za pravilno sazrevanje centralnog nervnog sistema deteta, koji poznajemo više od jednog veka. Jod je potreban za sintezu tiroidnih hormona, bez kojih je pravilan razvoj i sazrevanje mozga nemoguće.

Najbolji izvori joda: sve što se odnosi na okean (od algi do ribe i morskih plodova) u suštini je jedini pouzdan izvor joda. Naravno, i so i mlečni proizvodi su sada obogaćeni jodom, ali sistem standardizacije postavlja mnogo pitanja. Zato je jod uvek prisutan u visokim dozama u vitaminima i mineralnim preparatima za trudnice.

  1. Holin

Ova supstanca nalik vitaminima (blisko povezana sa vitaminima B) igra veoma važnu ulogu u formiranju zrelih moždanih ćelija od matičnih predaka. Osim toga, holin je uključen u formiranje fosfolipidnih membrana moždanih ćelija, a takođe je neophodan za sintezu najvažnijeg neurotransmitera, acetilholina.

Važnost holina za sazrijevanje nerođenog deteta naglašena je činjenicom da je koncentracija holina u posteljici 50 puta veća od njegove koncentracije u majčinoj krvi.

Glavni izvori holina: najviše od svega, koliko god čudno zvučalo, nalazi se u hrani sa visokim sadržajem holesterola – goveđoj i pilećoj jetri, jajima, šunki. Zdravije alternative, ali sa manje holina, su losos (prirodni, ne veštački uzgajan), pšenične klice, svež pasulj i soja. Zato je ovde bolje osigurati dijetetske suplemente.

 

  1. Vitamin D

Vitamin „Sunca“ igra bitnu ulogu u formiranju koštanog i mišićnog sistema nerođenog deteta. Stoga nije iznenađujuće što se kod majki koje su tokom trudnoće uzimale vitamin D u dozama od 1000-2000 IU (u poređenju sa 400-600 IU za odrasle u uobičajenom stanju), smanjuje rizik od rođenja bebe sa telesnom težinom više od četvrtine manjom od normalne.

Međutim, ova situacija je izuzetak od prirodnih pravila, ali u svakodnevnom životu pokazalo se da je ovaj izuzetak postao neprijatno pravilo. Mislim na činjenicu da, generalno, u prirodi ovaj izuzetno važan vitamin, po definiciji, ne može imati nedostatak, jer se sintetiše u koži pod uticajem sunca.

Ali u životu moderne žene, sunce ili jako nedostaje, ili se, naprotiv, svim silama brane od njega (što je takođe sasvim opravdano). Kao rezultat toga, ostaje da se oslanjamo samo na hranu, ali u njoj ima, u proseku, vrlo, vrlo malo vitamina D.

Glavni izvori vitamina D: opet, to su morska riba i plodovi mora, ili ih ima malo na stolu, ili ih mnogi ne vole. Dovoljna količina vitamina D može se dobiti iz mlečne masti (puter, pavlaka), ali možete dobiti i nepotreban deo holesterola i zasićenih masti. Dakle, ne možemo pobeći od posebnih kompleksa za trudnice.

Autor: Jurij Jurjevič Gičev (Юрий Гичев)

Preuzeto i prevedeno sa: https://zen.yandex.ru/media/doctor_gichev/5-kriticheski-vajnyh-vitaminov-i-mineralov-dlia-buduscego-rebenka-6139a3c8e2d7793876ae2d93

O proizvodima u kojima se oni nalaze prethodno pomenuti vitamini i minerali detaljnije možete pročitati na sledećim stranicama:

Kontaktirajte nas za dodatne informacije:

📞 +381 60 453 04 54

sasvimprirodno.net@gmail.com

Referalni link: